Европейските мъже са пораснали с 11 см за един век

32691
Европейските мъже са пораснали с 11 см за един век

Средният ръст на европейския мъж се е увеличил с изненадващите 11 см от началото на 70-те години на 19-ти век до 80-те години на 20 век, което отразява подобрението в здравословното състояние на хората в региона, според ново изследване, публикувано в понеделник.

Обратно на очакванията, изследването сочи също, че средният ръст се е увеличил през периода между двете световни войни и Голямата депресия в САЩ, когато бедността, ограничените запаси от продоволствие и войните се очаква да повлияят отрицателно на височината на хората.

Адам и Ева са живели по едно и също време, но не са се познавали

Адам и Ева са живели в Африка по едно и също време, но вероятно никога не са се срещали, установиха американски учени, предаде БГНЕС. ...

Бързият растеж се дължи на решението на хората да имат по-малко деца в този период, твърдят учените, според които по-малкият размер на семейството е свързан с увеличението на средната височина на хората, предаде Ройтерс.

„Увеличението на човешкия ръст е ключов индикатор за подобряването на средното здравословно състояние в популациите”, каза Тимъти Натън, професор по икономика в британския университет в Есекс, който ръководи изследването.

Той каза, че доказателствата, които показват, че средният ръст на европейският мъж се е увеличил от 167 см на 178 см за малко над 100 години, предполагат среда на подобрено здравословно състояние и намаляване на болестите, „което е единственият и най-важен фактор, който тласка увеличението в средния ръст.

Проучването, публикувано в списание „Оксфорд Икономик Пейпърс”, е на базата на анализ на данните за средната височина сред мъжете в 15 европейски държави на около 21-годишна възраст в периода от началото на 70-те години на 19-ти век до 80-те години на 20 век.

Най-древният родственик на човека е бил висок 7 см

В Китай са открити останки от примат на възраст 55 млн. години. Съществото се явява най-древният родственик на човека, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com