Гладиатори се биели в Римска Британия

6608
Гладиатори се биели в Римска Британия
Снимка: Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Римската империя, според поета сатирик от I век Ювенал, дължала оцеляването си на две неща: хляб и зрелища. Ярки изображения на биещи се гладиатори върху глинена ваза са първото конкретно доказателство, че битките са пренесени в Римска Британия, открива ново изследване.

Глиненият съд, известен като Колчестърската ваза, е добре известен на изследователите. Той е открит в гроб от римската епоха във Великобритания през 1853 г. и съдържа кремирани останки. Но нищо не се знае за починалия и не е ясно дали вазата е била изработена на местно ниво, или в континентална Европа, където е известно, че гладиаторските битки са забавлявали публиката в Римската империя.

Факти за гладиаторите, които може би не знаете

Изследването обаче разкрива, че вазата е направена с местна глина като сувенир от конкретен мач през II век, което дава на изследователите безпрецедентна представа за зрелищните събития в покрайнините на империята, пише Live Science.

Град Колчестър, където е намерена вазата, се намира в Югоизточна Англия, на около 100 километра от Лондон. В римско време той е бил известен като Камулодунум и е имал три театъра, както и единствената писта за състезания с колесници във Великобритания. До II век Камулодунум е бил голям град с процъфтяваща керамична индустрия.

Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Колчестърската ваза е с височина 23 см и тегло над 1 килограм и изобразява три гладиаторски сцени: човек – човек, човек – животно и животно – животно. В една сцена „бестиарии“ (бойци със зверове), обозначени като Секунд и Марио, се бият с мечка, докато в друга Мемнон и Валентин се бият като „секутор“ (преследвач) и „ретиарий“ (въоръжен с тризъбец, кама и мрежа, по която има оловни топчета; противник на секутора) – битка, която противопоставя леко брониран мъж срещу човек с тризъбец и мрежа. Валентин е описан като член на 30-и легион, който е бил разположен в северозападна Германия, а Мемнон е отбелязан с римски цифри VIIII, което означава, че той се бие и оцелява девет пъти.

Поради сложността на декорацията дълго се смяташе, че вазата не може да е направена в Британия. Но все повече доказателства за керамичната индустрия в Колчестър позволили на изследователския екип да идентифицира вазата като местно изработен съд, датиращ от 160 – 200 г. сл.Хр.

Редки гробници на гладиатори са открити в „непобедимия град“ Анаварза

Внимателното изследване на надписа, за който преди се предполагаше, че е създаден след изпичането на вазата, „показва, че е направена, когато глината е била мека, след като декорацията е била нанесена“, казва пред Live Science Джон Пиърс, член на изследователския екип и старши преподавател по археология в лондонския Кралски колеж.

Вазата вероятно е била създадена като вид възпоменателна чаша, която след това е използвана като погребална урна.

Подробното копиране на гладиаторските сцени върху Колчестърската ваза отразява „избора на ключов момент в процедурата“, казва Пиърс.

Анализът на кремираните кости разкрил, че те са останки от здрав мъж, който е бил на възраст над 40 години, когато е починал. Зъбите му показвали, че не идва от Колчестър, а по-скоро от Югозападна Англия или вероятно отвъд Британските острови. Но той не е бил един от гладиаторите, споменати на вазата.

Carole Raddato / CC BY-SA 2.0

Според Стивън Тък, професор по история в университета в Маями в Охайо, който не е участвал в изследването, „кремираният човек може да е бил почитател на гладиаторите като цяло или на конкретен гладиатор“.

Използването на вазата с гладиатори като урна обаче може да подскаже още по-лична връзка. „Мисля, че е по-вероятно той да е бил свързан по някакъв начин с това събитие – казва Тък. – Тъй като знаем, че някои от обучителите са били бивши гладиатори, той може да е бил пенсиониран гладиатор, който все още е участвал в спектакъла.“

Със своите гладиаторски теми и местна глина вазата от Колчестър е забележителен пример за игри в римски стил, провеждащи се в отдалечена част на империята. Като се има предвид липсата на писмени описания на събития като тези в Британия, вазата от Колчестър предоставя убедителни доказателства, че там са се провеждали гладиаторски битки и че хората са носили вкъщи сувенири от своите приключения.

Археологически съкровища се крият под Колизеума

„Идентифицирането на доказателства, че гладиаторски битки вероятно са се провеждали точно тук, в Колчестър преди 2000 години, е невероятно вълнуващо – каза колчестърският съветник Пам Кокс. – Благодарни сме на всички изследователи, които помогнаха да разкрием тази и други тайни от вазата.“

Колчестърската ваза ще бъде представена на изложба за гладиатори в замъка Колчестър, която се открива на 15 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com