Google почете паметта на Виктор Юго

8414
Google почете паметта на Виктор Юго
Снимка: Google

Виктор Юго е считан за един от най-известните и значими френски писатели, дали отражение както върху литературния, така и върху политическия живот на Републиката.

През XIX век името му се нарежда на почетно място в историята на френската литература, а самият Юго твори в жанрове с изключително богато разнообразие.

Произведения като „Парижката Света Богородица“ „Клетниците“, "Човекът, който се смее" остават в литературната съкровищница и до ден-днешен се четат от поколенията.

Освен литературни изяви, Виктор Юго има и политически речи в Камарата на лордовете, в Учредителното събрание и Законодателното събрание, по въпроси засягащи например смъртното наказание. В творчеството му са включени многобройни пътеписи и обширна кореспонденция.

Google отбеляза 117 г. от рождението на аниматора Оскар Фишингер (ВИДЕО)

Световната търсачка Google създаде Doodle (драскулка), посветена на един от най-известните аниматори на света - Оскар Фишингер. Името ...

Виктор Юго, както и други световни фигури по онова време, надига глас срещу зверствата по време на Априлското въстание в България през 1876 г.

Юго се превръща в емблематична фигура на Третата френска република и при смъртта си (22 май 1885 г.) за него се устройва национално погребение. Днес останките му почиват в Пантенона в Париж.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com