Гръцка куртизанка придружавала армията на Александър Македонски

23621
Гръцка куртизанка придружавала армията на Александър Македонски
Снимка: The Louvre Museum / Colmar Painter - Jastrow / Public Domain

Човешки останки, погребани с бронзово огледало на 2300 години в Израел, може да са на древногръцка куртизанка, придружавала армиите на Александър Велики в техните кампании. Изследователите се натъкват на подобни останки за първи път.

Жената, която е била погребана с богато украсено бронзово огледало, е била положена преди 2300 години край пътя за Йерусалим и далеч от всяко селище, което предполага, че тя може да е била професионален ескорт или „хетера“, пътуваща с военни мъже – първо откритие от този вид, казват археолозите в изявление пред Live Science.

ОЩЕ: В Турция откриха крепост, видяла хетите и Александър Македонски

„Най-вероятно това е гробница на жена от гръцки произход, която е придружавала висш член на елинистичната армия“, се казва в изявлението на изследователите. Нейният клиент може да се е сражавал в една от кампаниите на Александър Велики, добавят те, или в поредица от конфликти, наречени Войните на диадохите, в които генералите на Александър се бият да го наследят, след като той умира през 323 г. пр.н.е.

Жената е била на възраст между 20 и 30 години, когато е починала, казват изследователите пред израелския вестник Haaretz, и останките ѝ показват, че е била кремирана, преди да бъде погребана до "много скъпоценно" бронзово огледало и четири железни пирона.

„Хетерата Фрина пред ареопага“, 1861. Jean-Léon Gérôme / Public Domain

Огледалото е открито в сгъваема кутия от тип, открит преди това в гръко-елинистически погребения, което загатва за гръцкия произход на жената. Докато тези аксесоари често съдържат гравюри или релефи на идеализирани фигури на жени и богини, новооткритият предмет е украсен отвън с по-опростен модел от концентрични кръгове.

„Това е едва второто огледало от този тип, което е открито досега в Израел“, казва археологът Лиат Оз, ръководител на разкопките в квартал Талпиот в Йерусалим от името на Израелската служба за антики. Хетерата може да го е получила като подарък от знатния си клиент, казват изследователите.

ОЩЕ: Какво трябва да знаете за Александър Македонски и неговата мистериозна смърт

Жените също са получавали бронзови огледала като част от зестрата си, но омъжените жени по онова време рядко са напускали домовете си в Гърция, камо ли да се присъединяват към съпрузите си във военни кампании, добавят изследователите.

Историческите записи показват, че куртизанки са придружавали кампаниите на Александър Велики. Те предоставяли сексуални услуги, но също така били грамотни и забавлявали клиентите си с поетични, танцови и актьорски изпълнения.

Александър Македонски с хетери в превзетия Персеполис. Таис го призовава да изгори двореца. Gustavo Simoni / Public Domain

„Знаем, че някои са се присъединявали към генерали или владетели по време на кампаниите им – известно е, че хетерата Таис се присъединила към Александър по пътя и той не обичал тя да е далеч“, казва Гай Стибел, археолог от университета в Тел Авив.

На железните гвоздеи, открити в крайпътния гроб, вероятно се приписва "магическа сила", добавя той, като например предпазване от зли очи и предотвратяване на възкръсването на починал. Гвоздеи често се намират в древногръцки и римски гробове, както и в еврейски погребения от онова време.

ОЩЕ: Как Александър Македонски устрои съревнование "кой ще изпие повече", от което никой не оцеля

Изследователите се надяват, че по-подробен анализ на бронзовото огледало ще разкрие улики за произхода на жената, както и за мъжа, който тя е придружавала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com