И бащата на детето е… нероденото дете!

9972
И бащата на детето е… нероденото дете!
Снимка: Thinkstock

Семейна двойка от Вашингтон се обърнала към Бари Стар, генетик от Станфордския университет (САЩ). Съпрузите потърсили съвета на учения, след като се сблъскали със загадъчен случай от собствения си личен живот.

През юни т.г. в семейството се родило второ дете, за зачеването на което се наложило да се възползват от спомагателни репродуктивни технологии в специална клиника. След раждането случайно се изяснило, че кръвната група на сина им не съвпада с кръвната група на нито един от родителите.

Българското ДНК най-близко до италианското

Българите имат най-близка ДНК с италианците, съобщава "Телеграф". Новината е съобщена от световноизвестния генетик проф. Давид Карамел...

Съпрузите заподозрели, че в репродуктивната клиника вероятно са сбъркали спермата на донора, затова направили генетичен анализ от лигавицата в устната кухина.

Потвърждавайки опасенията на родителите, резултатите показали, че мъжът изобщо не е баща на детето, но в клиниката изключили възможността за грешка. В опит да изясни ситуацията, Стар направил по-подробен генетичен тест, включващ генетичен анализ на близките роднини.

Резултатът бил шокиращ – оказало се, че мъжът се пада не баща, а… чичо на детето. Генетичният набор, който получило детето от бащата при зачеването, само в 10% съвпада с генетичния материал, който съдържат сперматозоидите.

Това изглежда невероятно, но от генетична гледна точка баща на детето се явява нероденият брат близнак на мъжа. Такова изключително рядко явление се нарича тетрагаметен химеризъм, когато ембрионалните клетки на двама близнаци се сливат в самото начало на бременността. В резултат в организма на оцелелия близнак присъстват два типа клетки, съдържащи различни геноми.

Предците ни имали много повече ДНК от нас

Предците на човека са имали много повече ДНК. За два милиона години, изминали след излизането от Африка, хората са загубили около 27,96...

Смята се, че всяка осма едноплодна бременност започва като многоплодна. При това честотата на химеризма остава загадка за учените и може да се установи случайно – както станало с 34-годишния американец.

Според Стар фактът, че мъжът се явява едновременно и баща, и чичо на детето, се потвърждава също и от това, че неговата слюнка и сперма съдържат различни генетични набори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com