Откриха следи от хора на 600 000 години в пещера в Истанбул

12928
Откриха следи от хора на 600 000 години в пещера в Истанбул
Снимка: CeeGee / CC BY-SA 4.0

Турски археолози са открили следи от човешко присъствие с 600 000 годишна давност в пещерата Яръмбургаз в Истанбул, съобщава тв TRT 1, цитирана от ТАСС.

"Новите галерии не бяха включени в картата на пещерата, съставена през 1985-1986 г. Човешките следи в пещерата датират от 600 000 г. пр.н.е. Не успяхме да намерим човешки останки тук, но намерихме оръдия на труда, които са изработвали", казва археологът Метин Албукрек.

Какво прави асфалт върху череп на 9000 години?

През 1983 г. археолозите са открили пещера в Палестина с човешки кости, датиращи от 7-ото хилядолетие пр.н.е. Костите (особено черепите...

Яръмбургаз привлича интереса на изследователите от XIX век, когато австрийският минералог Карл Едуард Хамершмид (който сменил името си на Абдула Бей след преселването си в Османската империя) станал първият човек, провел геоложки проучвания там.

През ХХ век в пещерата били извършени археологически изследвания, финансирани от Националното географско дружество на Турция. В момента група археолози, геолози и професионални спелеолози са започнали нова експедиция до неизвестни досега части от пещерата. Експертите обърнали внимание на факта, че новооткритите галерии са останали непокътнати, а сталактитите и сталагмитите не са повредени, което е особено важно, като се има предвид, че основната част на пещерата е силно пострадала от ръцете на иманяри.

Яръмбургаз е особено известна с църквата, издълбана в стените на горната пещера. Там са открити следи от селища, датиращи от периода от горния палеолит до енеолита. По време на проучванията в пещерата са открити древни вкаменелости, животински кости и предмети, използвани от хората, населявали Яръмбургаз. Пещерата е кръстена на името на истанбулски квартал в Башакшехир – предградие в европейската част на града.

Според д-р Емре Куручайърли, друг член на изследователския екип, входът на пещерата е бил украсен с ниши от византийската и римската епоха, а Яръмбургаз е служил като „култово” място в древни времена. В Турция има само четири места, където са открити толкова стари артефакти, а находки от времената на палеолита, освен в Яръмбургаз, са откривани само в пещерата Карин в Анталия.

Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико

Руини на неизвестен досега церемониален комплекс на около 1000 години са открили археолози от INAH - Националния институт по антрополог...

В Турция има много пещери, но в Истанбул се намират само няколко от тях. И нито една не е толкова древна, колкото Яръмбургаз, допълва изданието Daily Sabah.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com