X
 
 

Как писането на ръка ни прави по-умни

111483 2
Как писането на ръка ни прави по-умни
Снимка: Thinkstock
Съвременните компютърни джаджи отдавна изместиха химикалките и моливите. Обикновения книжен тефтер, обаче, може да донесе много повече полза на мозъка. Ето няколко факта, които доказват, че да пишеш на ръка е наистина полезно.

1. По-добре запомняме информацията

Как руски мултимилионер смята да живее вечно

Руски мултимилионер влага своето състояние в разработката на изкуствени тела, в които хората ще живеят вечно, пише Марк Бенетс в The Ti...

В процеса на писане се задейства особена зона в мозъка, т.нар. ретикуларна активираща система. Тя действа като филтър  - блокира обработката на страничната информация. Изписвайки буквите с химикалка или молив на хартията, ние се съсредоточаваме по-добре и караме мозъка да се отнесем внимателно към това, което пишем. Вирджиния Бергингер, психолог от университета във Вашингтон обяснява разликата между химикалката и клавиатурата: „Вие извършвате повече движения, тъй като всяка буква има своите елементи, а работата на компютъра е монотонна – всеки път трябва просто да натиснеш клавиша.” Освен това занятията с калиграфия помагат в борбата с дисклексията, пише още сп. Psychologies.

2. Подобряваме речта си

Много известни писатели (Труман Капоти, Уди Алън, Сюзън Зонтаг) предпочитали да пишат романите и пиесите си на ръка, дори когато колегите им вече били на клавиатурата. Напр., Капоти признавал, че започвайки работа над нов роман, винаги правел записките си на ръка и едва след това препечатвал текста на машина. През 2009 г.психолозите от университета във Вашингтон установили, че учениците, които пишели есетата си на ръка, текстът бил по-богат и разнообразен, те използвали по-сложни изрази и се справяли със задачата по-бързо от връстниците си, които пишели на компютър.

3. По-лесно се съсредоточаваме

Сънищата показват болестите, които ни заплашват

Човешкото подсъзнание започва да анализира активно информацията по време на сън, в частност и сигналите на вътрешните органи. Диагности...

Работата на компютъра претоварва сензорната ни система. Мигането на екрана, движението на курсора, съблазънта от достъпността до всяка друга информация – всичко това притъпява способността за творчество. Когато пред нас е белият лист и химикалката, мозъкът не получава допълнителна стимулация и съсредоточава ресурсите си към конкретната задача.

4. Премахва стреса

Навикът да се записват преживяванията и мислите на хартия позволява да бъде понижена остротата им. Натали Роджърс, автор на методиката на експресивната психотерапия, разглеждала записките в дневниците, като важен метод за самоизразяване  и събуждане на творческата енергия. Когато по-често пишем на ръка – по-често изразяваме своята индивидуалност. Тя се изразява във формата на буквите, почерка, разположението на текста на страницата. „Вие рисувате драсканици, когато говорите по телефона и намирате това занимание за успокояващо. Започвате да си водите дневник и установявате, че докато пишете преживяванията и представите ви се променят. Може би записвате мечтите си и търсите в тези записи някакви знаци и символи.”, казва Роджърс.

5. Мозъкът остава млад по-дълго време

Презентеизмът - новият вид работохолизъм

Да работиш извънредно, през отпуската, независимо от това, че си болен – всичко това се нарича презентеизъм. Защо това състояние ...

В процеса на писане задействаме различни мозъчни зони, свързани с мисленето, езика и работната памет. Ако от време на време ни се налага да пишем на ръка, мозъкът получава допълнителна тренировка. Психолозите вече са обърнали внимание на връзката между състоянието на когнитивните способности и навиците на писане. „сравнявайки стари дневници на пациенти, написани на ръка и нови, напечатани на клавиатура, виждаме голяма разлика в способността да се формулират мислите,  - разказва невробиологът Мюрали Дорайсуами, - Днес, когато много хора работят на компютър, тренирането на ръкописни навици, може да стане полезно упражнение за съхраняване на остротата  на ума.”

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    И пак да те облъчва екрана по цял ден? Не, трябва да се търсят възможности да се отдалечаваме от компютъра, защото иначе екранът облъчва мозъка и така човек затъпява от седене цял ден пред компютъра.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
    Щом като писането на ръка има толкова много преимущества спрямо клавиатурата на компютъра, може да се съчетае писането на ръка на специално устройство вместо клавиатурата на компютъра за да може да работи компютъра.
Последно в Актуално