Как писането на ръка ни прави по-умни

115540
Как писането на ръка ни прави по-умни
Снимка: Thinkstock

Съвременните компютърни джаджи отдавна изместиха химикалките и моливите. Обикновения книжен тефтер, обаче, може да донесе много повече полза на мозъка. Ето няколко факта, които доказват, че да пишеш на ръка е наистина полезно.

1. По-добре запомняме информацията

Как руски мултимилионер смята да живее вечно

Руски мултимилионер влага своето състояние в разработката на изкуствени тела, в които хората ще живеят вечно, пише Марк Бенетс в The Ti...

В процеса на писане се задейства особена зона в мозъка, т.нар. ретикуларна активираща система. Тя действа като филтър  - блокира обработката на страничната информация. Изписвайки буквите с химикалка или молив на хартията, ние се съсредоточаваме по-добре и караме мозъка да се отнесем внимателно към това, което пишем. Вирджиния Бергингер, психолог от университета във Вашингтон обяснява разликата между химикалката и клавиатурата: „Вие извършвате повече движения, тъй като всяка буква има своите елементи, а работата на компютъра е монотонна – всеки път трябва просто да натиснеш клавиша.” Освен това занятията с калиграфия помагат в борбата с дисклексията, пише още сп. Psychologies.

2. Подобряваме речта си

Много известни писатели (Труман Капоти, Уди Алън, Сюзън Зонтаг) предпочитали да пишат романите и пиесите си на ръка, дори когато колегите им вече били на клавиатурата. Напр., Капоти признавал, че започвайки работа над нов роман, винаги правел записките си на ръка и едва след това препечатвал текста на машина. През 2009 г.психолозите от университета във Вашингтон установили, че учениците, които пишели есетата си на ръка, текстът бил по-богат и разнообразен, те използвали по-сложни изрази и се справяли със задачата по-бързо от връстниците си, които пишели на компютър.

3. По-лесно се съсредоточаваме

Сънищата показват болестите, които ни заплашват

Човешкото подсъзнание започва да анализира активно информацията по време на сън, в частност и сигналите на вътрешните органи. Диагности...

Работата на компютъра претоварва сензорната ни система. Мигането на екрана, движението на курсора, съблазънта от достъпността до всяка друга информация – всичко това притъпява способността за творчество. Когато пред нас е белият лист и химикалката, мозъкът не получава допълнителна стимулация и съсредоточава ресурсите си към конкретната задача.

4. Премахва стреса

Навикът да се записват преживяванията и мислите на хартия позволява да бъде понижена остротата им. Натали Роджърс, автор на методиката на експресивната психотерапия, разглеждала записките в дневниците, като важен метод за самоизразяване  и събуждане на творческата енергия. Когато по-често пишем на ръка – по-често изразяваме своята индивидуалност. Тя се изразява във формата на буквите, почерка, разположението на текста на страницата. „Вие рисувате драсканици, когато говорите по телефона и намирате това занимание за успокояващо. Започвате да си водите дневник и установявате, че докато пишете преживяванията и представите ви се променят. Може би записвате мечтите си и търсите в тези записи някакви знаци и символи.”, казва Роджърс.

5. Мозъкът остава млад по-дълго време

Презентеизмът - новият вид работохолизъм

Да работиш извънредно, през отпуската, независимо от това, че си болен – всичко това се нарича презентеизъм. Защо това състояние ...

В процеса на писане задействаме различни мозъчни зони, свързани с мисленето, езика и работната памет. Ако от време на време ни се налага да пишем на ръка, мозъкът получава допълнителна тренировка. Психолозите вече са обърнали внимание на връзката между състоянието на когнитивните способности и навиците на писане. „сравнявайки стари дневници на пациенти, написани на ръка и нови, напечатани на клавиатура, виждаме голяма разлика в способността да се формулират мислите,  - разказва невробиологът Мюрали Дорайсуами, - Днес, когато много хора работят на компютър, тренирането на ръкописни навици, може да стане полезно упражнение за съхраняване на остротата  на ума.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно