Какво може да научим от животните в борбата с инфекциите

5615
Какво може да научим от животните в борбата с инфекциите
Снимка: iStock/Guliver

Етологът Кристиан Ленци е събрал невероятната стратегия, която животните възприемат във войната срещу инфекциите. Можем ли да научим нещо?

Дори в животинския свят стратегиите, поведението и средствата за борба с разпространението на инфекциозни болести са велика война, която се води всеки ден, като се възползват максимално от възможностите, които природата предлага, пише италианското издание на "Венити Феър".

Първата ваксина срещу COVID-19 за животни ще бъде готова в края на януари 2021

При все, че първата ваксина срещу COVID-19 за инжектиране на хора все още не е стигнала до реципиентите си, вече се задава такава за ин...

Кристиан Ленци, етолог, съосновател с Киара Грасо на „EticoScienza“ и автор на „Тайните на имунитета. Всичко, което можем да научим от животните относно хигиената и контрола на инфекциите „ е написал истинска извадка от навици, поведения и действия, които животните са въвели в борбата си с този невидим враг, предаде БГНЕС.

По този начин откриваме, че шимпанзетата също практикуват карантина, премахвайки заразните животни, за да запазят здравето на групата. Това, че лемурите търкат стоножки по козината си, защото използват изтръпващата сила на течността, която тези малки животни произвеждат, за да отблъснат враговете. Че слоновете използват калта от басейните с вода като защитен крем, за да се защитят от слънчевите лъчи и че жирафите имат почистена козина, сякаш идват от уелнес център, благодарение на буфагите - малки и много красиви птици с червен клюн, които постоянно кълват паразити от гърба на големите африкански бозайници. Но също така откриваме, че животните се защитават срещу вируси и бактерии, например, използвайки билки за дезинфекция на гнездото, както правят някои птици, докато маймуните се подстригват, за да премахнат досадни паразити.

Накратко, от животинския свят може да се научи много за чистотата и имунитета. Всъщност, книгата написана по време на пандемията от SARS-CoV-2, между пролетта и началото на лятото на 2020 г., се роди именно от въпроса, който Кристиан Ленци си зададе по време на карантината и на свръх дезинфекцията, на който всички ние сме подложени за противодействие на разпространението на пандемията: но как го правят животните? В крайна сметка, това се превръща и в покана да не се прави компромис с екосистемите, за да се избегне излагането на неизвестни болести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно