Ключът към борбата с бъдещите пандемии е на океанското дъно

6824
Ключът към борбата с бъдещите пандемии е на океанското дъно
Снимка: Pixabay

Изминаха 30 години, откакто последният нов клас антибиотици беше представен на пазара. Всички съществуващи лекарства са по същество вариации по темата: те убиват бактериите по сходни начини. Някои разрушават клетъчни стени, други блокират репликацията на ДНК.

Но бактериите се развиват бързо, за да преживеят тези химически атаки - и докато оцелеят, те се превръщат във вирулентни супербактерии. Без нови антибиотици до 2050 г. се очаква броят на смъртните случаи от резистентни на лекарства инфекции да достигне 10 милиона души годишно, пред което пандемията от коронавирус ще изглежда като нещо несериозно.

Ето защо учените от университета в Плимут претърсват студената, тъмна бездна в северната част на Атлантическия океан, където са открили гъби, които съдържат мощни молекули, способни да убият тези свръхсъздания, съобщава "Гардиън".

Кери Хауъл, професор по дълбоководна екология, и нейните колеги, внимателно събират екземпляри от тези растителноподобни животни, поставят ги в лаборатория и тестват прахообразните екстракти срещу упорити, причиняващи болести бактерии. 

„Имаме съединения, които убиват бактерии, и имаме доста добра представа, че те са нови съединения. Рано е, но нещата напредват“, казва проф. Мат Ъптън, микробиолог, ръководител на лабораторната страна на програмата за био открития в Плимут.

Процентът на попадения за намиране на мощни и полезни нови съединения се оказва особено висок сред животните в дълбокото море. Стотици биологично активни съединения са открити на дъното на океана, като някои вече са широко използвани. Ензимите, открити в бактериите, живеещи около хидротермални отвори, дори се използват при тестове за коронавируса.

Учени предвиждат катастрофално повишение на океаните

Международен екип от учени, ръководен от изследователи от Техническия университет Нанянг в Сингапур, установи, че повишаването на морск...

Една от потенциалните цели за дълбоководно копаене е бездната в югоизточната част на Атлантическия океан, където Хауъл планира следващата си експедиция заедно с южноафриканските си колеги. „Това е една от най-малко изследваните части на нашата планета“, казва тя.

Те ще посетят обширна подводна планинска верига близо до Намибия. Екипът на Хауъл планира да проучи и равнина в южния Атлантик, осеяна с метални скалисти възли, подобни на тези в централната част на Тихия океан, която сега привлича трескав интерес сред дълбоководните миньори.

Пътуването им е част от петгодишната изследователска програма One Ocean Hub, която търси начини за справедливо споделяне на различните ползи от океаните, обхващащи екологичните, социално-икономическите и културните ценности.

Изследванията са установили, че до ¾ от дълбоководните гъби и корали съдържат потенциално полезни съединения. Тези животни могат да изглеждат като дървета, цветя или храсти, а понякога и като топки сирене върху пръчки. В една гъба може да има до 1000 различни вида бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com