Кога хората са започнали да воюват?

8684
Кога хората са започнали да воюват?
Снимка: iStock

Кога хората са започнали да воюват? На този въпрос днес изследователите все още нямат точен отговор. И все пак са откривани много свидетелства за въоръжени конфликти и големи бунтове на нашите предци. Например учените са изяснили, че борбата за богатите на храна земи е започнала преди поне 13 400 години.

Първата война на Земята пламнала в праисторически Судан?

Повече от 8000 години преди възникването на египетската цивилизация ловците-събирачи вече са воювали за богатата на храна долина на река Нил. По думите на палеоантрополога Изабел Кревекьор, върху скелетите на възрастни, младежи и деца, разкопани през 60-те години на миналия век в древно гробище в Судан, известно като Джебел Сахаба, има травми, получени в резултат на постоянни битки. Възрастта на останките е около 13 400 – 18 600 години и това е най-древното свидетелство за конфликти между хора. Всичко това говори, че първата война на Земята се е състояла именно тук.

Жестокият гонител на християните Диоклециан: от цар до градинар

Царуването на Диоклециан било предсказано от жрица. Той се идентифицирал с божество и държал в страх християните, но в крайна сметка за...

Преди хилядолетия ловците-събирачи са заселили териториите на днешен Египет и Северен Судан. С отстъпването на ледниковия период местата за риболов и лов ставали все по-малко. Недостигът на храна провокирал първата междуплеменна война на Земята, смятат изследователите.

Как Инквизицията осъди целия нидерландски народ на смърт преди 464 години

От 61 скелета, открити в Джебел Сахаба и съхранявани в Лондонския музей, 41 имат поне една зараснала рана или неуспяла да зарасне. В полза на версията, че именно тук се е състояла първата война в света, говори характерът на белезите. Според учените повечето травми са нанесени с каменни копия, накрайници на стрели или при ръкопашен бой.

Кения – родина на една от първите войни

През 2012 година в околностите на езерото Туркана в Кения учени под ръководството на британския археолог Марта Миразон Лар са открили масов гроб на 27 древни хора. Едва на 16 от тях изследователите успели да определят пола. Така в гроба се оказали по осем мъже и жени, освен това учените открили останките на шест деца и петима възрастни и стигнали до заключението, че всички тези хора, съдейки по състоянието на осанките, са загинали от насилствена смърт. Излиза, че една от първите войни на Земята се е състояла именно тук – в Натарук.

"Ще спим, където спят конете": Как САЩ изпратиха японците в концлагери

На 19 февруари 1942 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт подписва Извънреден указ № 9066, който разрешава на военните да преместват я...

Да отбележим, че възрастта на останките според изследователите е около 10 000 години. Тоест останките от Джебел Сахаба са по-стари, но все пак кенийските древни хора хвърлят светлина върху детайлите на една от първите войни на Земята.

Убийството на капитан Кук: как загина мореплавателят преди 243 години?

Например в изследване от 2016 г., публикувано от Марта Миразон Лар и нейните колеги, се описват травмите на хората от гроба до Туркана. Техният характер е доказателство, че става дума за една от първите войни на Земята. Много от нараняванията се интерпретират като удари с тояга или каменен топор, а в костите на двама мъже са заседнали каменни наконечници. Освен това изглежда, че не е имало преднамерено погребване на тези останки. Този факт, съчетан с насилствения характер на смъртта, предполага, че тук се е състояла една от първите войни между хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно