Как Инквизицията осъди целия нидерландски народ на смърт преди 464 години

38406
Как Инквизицията осъди целия нидерландски народ на смърт преди 464 години
Снимка: Jan Luycken - Amsterdams Historisch Museum / Public Domain

На 16 февруари 1568 г. испанската инквизиция осъжда на смърт цялото (!) население на Нидерландия като „закоравели еретици“. Тази присъда става повод за избухването на Осемдесетгодишната война

В общи линии така се отбелязва тази дата от различни интернет ресурси, с цел да се разкаже „какво се е случило на този ден преди много време“. В съществуването на такава присъда са се съмнявали и все още се съмняват водещи експерти както по история на Нидерландия, така и по история на Светата инквизиция. Но няма дим без огън. И така, какво наистина се е случило в Холандия преди 464 години?

Кокошката и златните яйца

Дълго време тази страна влизала в Свещената Римска империя и именно като част от нея постигала успехи. Това станало особено очевидно, когато роденият в Гент бургундски херцог Карл станал крал на Хабсбургска Испания през 1516 г. и четири години по-късно - император на Свещената Римска империя. Под неговия скиптър се обединили половин Европа и току-що откритите земи в Новия свят. Но дори и на този фон Нидерландия блестяла. Малката държава внасяла в имперската хазна във вид на налози два пъти повече от златните и сребърните мини на Америка, взети заедно. Или, с други думи, до 50% от доходите на империята се осигурявали именно от „ниските земи“.

"Да се махаме оттук. Ние горим": как загинаха първите астронавти от лунната програма

Основа на това икономическо чудо станали елементарни вратички в структурата на империята. Търговците на Нидерландия, като поданици на империята, били освободени от такси. Например, купувайки евтино испанска вълна, те я превръщали в сукно, което продавали в немските земи на империята на баснословни цени. А в отговор на въпроса: „Не сте ли прекалено самонадеяни?, те въртели очи: „Не знаем нищо, всички сме поданици на суверенния император, живеем в едно политическо и икономическо пространство.“

Карл V. Juan Pantoja de la Cruz / Public Domain

Пръчката обаче се оказала с две остриета. Единното пространство изисквало най-малкото и подчинение на едни и същи закони. Включително и църковни. Например в Испания имало Света инквизиция, която защитавала богобоязливите хора от вредни еретични учения. Тъй като последните преживявали разцвет и наводнили страната с множество „лъжеучители и проповедници“, Карл V създал там специален инквизиционен трибунал. По образ и подобие на испанския. Изведнъж холандските търговци и индустриалци били поставени пред факта, че подобно „единно пространство“, което е полезно от гледна точка на икономиката, може да се окаже свързано с огромна цена. Например смъртно наказание и конфискация на имущество за отстъпничество от „светата майка - Римокатолическата църква“.

Камшик и сладкиши

Колкото и да е странно, при такова състояние на нещата благородният и дори търговският елит на Нидерландия бил готов да се примири. Бонусите от „единното икономическо пространство“ явно надвишавали всички идеологически разходи. Освен това преследването на еретиците първоначално засягало най-заклетите - анабаптистите. Те били един вид „леви“ сред протестантите. Курс към сваляне на всички власти - духовни и светски, установяване на собственост, на всеобща социална справедливост... С други думи, когато въстанието на анабаптистите от 1534 г. 1535 г., подкрепено от селяни и плебеи, било удавено в кръв, мнозина в Нидерландия дори въздъхнали с облекчение. Такова равновесие продължило доста дълго.

Защо бяха екзекутирани "Вещиците от Салем"?

Устройващата всички система се разпаднала, когато Чарлз V се отказал от престола и властта му била разделена на две независими. Брат му Фердинанд получил германските земи и короната на Свещената Римска империя. Синът му Филип - Испания и Нидерландия. На съществуването на "единно икономическо пространство" бил обещан дълъг живот.

Филип II. Sofonisba Anguissola / Public Domain

Но делът на камшика за Нидерландия се увеличил забележимо. Ако при Карл имало четирима католически епископи в четири епархии, плюс трибунал на инквизицията, то Филип се заел сериозно за работа. Като начало той увеличил броя на свещениците пет пъти – сега в Нидерландия имало 20 епископи и 20 епархии. А при всеки епископ – по двама инквизитори. Освен това с „велик инквизитор“ начело.

Издръжката на цялата тази компания легнала на плещите на страната – оказало се, че царят и свещениците бъркали в джоба на „честните бюргери“ едва ли не до лакът. Не е изненадващо, че през 1565 г. пламнали няколко места наведнъж. Също така не е изненадващо, че този път бунтовниците били подкрепени от търговците и дори част от благородниците. За кратко време били разрушени и опожарени повече от пет и половина хиляди църкви. Броят на изнасилените монахини, счупените икони и статуи, както и ограбените църковни ценности нямали чет – бунтовниците унищожили не само религиозни предмети, но и цялата документация. Тези, които вярвали, че протестантите били бяло и пухкаво малцинство, чиято единствена вина била в необичайното поклонение, трябвало да преразгледат приоритетите си. Именно протестантите открили масовия терор. Друго нещо е какво е довело до това.

Оръжието на възмездието

Но въпросът, кой е започнал пръв, най-малко интересувал новия крал Филип II. Ето и думите му: „Кълна се в душата на моя баща, скъпо ще им струва.“ Кралят удържал на думата си. Ударът на възмездието бил тежък. Корпусът на херцог Алба бил изпратен в Нидерландия да наказва виновните. Самият херцог обаче не горял от желание: „Непрекъснато трябва да анализирам всяко тяхно дело, защото ми дотягат с молби и ходатайства за всеки случай. Съвсем ме измъчиха.” За издирване и наказание на извършителите бил създаден „Съвет за безредици”. Начело поставили Хуан де Варгас.

Убийството на капитан Кук: как загина мореплавателят преди 243 години?

Именно този временен орган, наречен „Кървавия съвет“, постановил, че виновните за ерес или отстъпничество, както и онези, които се наричали добри католици, но не направили нищо за наказване на еретиците, са еднакво виновни в измяна към църквата и държавата. И тъй като почти всички граждани на Нидерландия (около 3 милиона души) били виновни в подобни деяния, всички те трябвало предварително да бъдат осъдени на смърт с конфискация на имуществото.

В резултат от "Кървавия съвет" били екзекутирани около 19 000 души за 6 години от неговата дейност - от 1567 до 1573 г. Издадената на 16 февруари 1568 г. от Светия престол присъда станала причина за Осемдесетгодишната война за освобождение на разбунтувалите се нидерландски провинции от властта на Испания, продължила до 1648 г.

 Източник: "Аргументи и факти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com