Кога ще приключи пандемията? Отговор ще дадат хората, а не науката

3741
Кога ще приключи пандемията? Отговор ще дадат хората, а не науката
Снимка: Public Domain

Забравихте ли за COVID-19? Историци, които изследват епидемията от 1918 г., са стигнали до нелесни изводи за възможния край на съвременната пандемия.

Всичко все някога има край. А COVID-19?

Някои учени смятат, че краят на всяка епидемия до голяма степен зависи просто от решението на самите хора. Един такъв учен е историкът Марион Дорси от Университета в Ню Хемпшир. Тя изследва минали пандемии в обозримата история на човечеството. Ученият отбелязва, че има определен момент в развитието на всяка епидемия, когато болестта все още активно циркулира, но вече не причинява сериозни пикове и тежки последици, а обществото не ѝ обръща особено внимание. Това понякога се нарича преход от пандемичен към ендемичен цикъл.

Трудно е обаче да се посочат поне приблизителни причини за този значителен преход. "Всеки път, когато хората влязат в магазина без маски, те показват мнението си за случващото се. Такава активно постулирана позиция сякаш намеква, че пандемията отстъпва, ако не е и приключила. И няма значение дали това наистина е така", отбелязва Дорси.

Как е било в историята?

Акад. Петрунов: Може да дойде нова вълна от COVID-19

Случаите намаляват, но предупрежденията на всички институции са, че започва ново увеличение на заразените от COVID-19 в западните стран...

Пандемията приключва, „когато хората спрат да ѝ обръщат внимание“, казва историкът Джон М. Бери. Останалото е комбинацията от патогенността на вируса и наличието на терапевтични средства. „Ние почти сме стигнали до тази точка“ с COVID, добавя Бери, въпреки че ваксините и леченията все още са недостъпни за много хора по света. Въпреки това обществеността все повече се уморява от ограниченията на живота в условия на пандемията.

Пандемията от испански грип от 1918 г., отнела живота най-малко на 50 милиона души по целия свят, често се описва с три вълни. Първата била през пролетта на 1918 г., последвана от прословутата смъртоносна втора вълна през есента и трета зимна вълна в началото на 1919 г. Учените отбелязват, че към лятото на същата година почти не били откривани случаи на заболявания. Но Бери казва, че през 1920 г. се е появил нов вариант, който предизвикал четвърта вълна. Тази вълна отнела живота на повече хора в някои градове в сравнение с втората, въпреки че по това време вече можело да се говори за някакъв вид стаден имунитет.

Докато много градове и обществени институции въвели ограничения по време на втората и третата вълна, на практика никой не направил това по време на четвъртата. До 1921 г. броят на смъртните случаи от грип се върнал към нивото отпреди пандемията. Отпускането на ограничителните мерки твърде рано е било грешка, казва Бери.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-лошите години в историята на човечеството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно