Колко тежка ще е зимата?

30942
Колко тежка ще е зимата?
Снимка: Couleur / Pixabay

През изминалия век хората са станали значително по-добри в предсказването на времето както в краткосрочен, така и в по-дългосрочен план. Например вече може да се предвидят урагани дни преди да достигнат сушата и да се предупредят хората по пътя им да се евакуират. По същия начин, благодарение на компютърното моделиране, вероятно всеки има приложение на телефона си, което може да прогнозира времето до 14 дни предварително (технологията не е безупречна, затова не забравяйте за ефекта на пеперудата).

Определянето на дългосрочните тенденции обаче е малко по-трудно. Учените могат да посочат няколко ключови индикатора, като Южната осцилация Ел Ниньо и нейната студена фаза Ла Ниня, които предполагат общи тенденции – общо по-влажно или по-сухо, или по-топло/по-студено – но като цяло всичко това са само предположения. Освен това подобни прогнози обхващат цели региони и няма да са много прецизни, за да ви кажат колко тежка ще бъде зимата във вашия регион.

Едно е обаче науката, друго е фолклорът. От векове хората са посочвали природни явления, като например броя на падналите през есента жълъди, които уж предвещават колко тежка ще бъде зимата, пише Grunge.

Предсказват ли жълъдите зимата?

Julita / Pixabay

Ако някога сте имали щастието (или нещастието, в зависимост от вашата гледна точка) да живеете близо до дъб, знаете колко вездесъщи могат да бъдат жълъдите. Не само че е трудно да ги издухате с духалка за листа, но ако клон виси над къщата ви, може да чувате залпове от тях, когато падат върху покрива в някои особено ветровити нощи. Изданието Фермерски алманах твърди, че „много жълъди“ може да вещаят „тежка зима“, но не става ясно какво се има предвид под „много“ или „тежка“. По подобен начин ThoughtCo отбелязва, че одеяло от жълъди предсказва голям сняг и добавя животното, което най-много обича жълъдите – катерицата. По-конкретно изданието твърди, че катериците, които са „по-активни от обикновено“, са предвестник на тежка зима.

Науката обаче развенчава това вярване. „Няма връзка между количеството снеговалеж или температурата с количеството жълъди. Така че не е нужно да се тревожим за това“, казва Роджър Врубел от Центъра за местообитания и образование Mass Audubon.

Семките на райската ябълка

Daria Yakovleva / Pixabay

Райските ябълки са годни за консумация приблизително от октомври до февруари. Появата на райска ябълка през есента също носи със себе си част от фолклора: Ако разрежете семе от райска ябълка, то ще предскаже зимата за вас. Шарка във формата на лъжица в семето е показателна, че ще ринете много сняг; нож показва „режещи“ ветрове; форма на вилица предвещава лек, прахообразен сняг.

Тук обаче има някои уговорки. Първо, уверете се, че използвате местно отглеждана райска ябълка, за да направите пророчество; ако използвате райска ябълка, отгледана другаде, получавате прогнозата за онзи регион, а не вашата собствена. И второ, така или иначе всичко това са глупости. От друга страна, разрязването на семена от райска ябълка може просто да е „забавен, ненаучен начин да се измисли прогноза за зимата“.

Погледнете гъсениците

Гъсеницата, която виждате на видеото, е известна в САЩ като  вълнеста мечка или вълнест червей. Това всъщност е ларвата на тигровия молец Isabella и според някои ширината на кафявото петно в средната част на създанието е прогноза за зимата. По-конкретно, тясна оранжево/кафява лента предсказва тежка зима, докато по-широката вещае по-мека.

Тази легенда обаче може да съдържа зрънце научна истина. По-конкретно през 40-те години на миналия век ентомологът Чарлз Кърън от Природонаучния музей в Ню Йорк сравнил цветната ивица на гъсениците с прогнозите за времето през зимата, предоставени от местен вестник, и установил, че в 80% от случаите гъсениците и вестникът дали една и съща прогноза. Повторяемостта на експериментите и резултатите обаче е от първостепенно значение в науката и по-късните изследователи не са успели да възпроизведат резултатите на Кърън.

Други показатели

Anja / Pixabay

Не само жълъдите или райските ябълки показват каква ще е зимата. Както съобщава The Old Farmer's Almanac, обелките на различни плодове и зеленчуци, които консумирате, включително тези на лука и ябълките (както и царевичните люспи), могат да предскажат зимата. По-конкретно, по-дебелите и стегнати кожи/люспи може да предвещават по-сурова зима. Фермерски алманах добавя няколко други предполагаемо пророчески неща от растителното царство – включително дебела кора от северната страна на дърветата и зелени листа късно през есента – също вещаят сурова зима.

Животинското царство също може да подскаже. Предполага се, че миещите мечки с дебели опашки и ярки ленти показват лоша зима, както и щурци в комина. Прасетата, които събират съчки, и совите, които крещят до късна есен, също са предвестници на лют студ. Според Алманаха преди пристигането на европейците някои индианци са вярвали, че дебелината на козината на бобъра също може да предскаже колко сурова ще е предстоящата зима.

Защо хората вярват на тези неща?

kordula vahle / Pixabay

Ако днес разчитаме на метеоролозите за прогнозата за времето, то защо хората все още се придържат към на пръв поглед безсмислени митове отпреди стотици или дори хиляди години? Както отбелязва Санди Дънкан от „Фермерски алманах“, имало е времена в историята, когато науката и времето са били на километри разстояние и хората са се задоволявали с това, което са наблюдавали. И ако са наблюдавали по-голям от нормалния брой жълъди (или по-дебели от нормалното люспи от лук, или каквото и да е), последван от сурова зима, тогава в съзнанието им е установявана връзка. После са го предавали отново и отново, поколение след поколение.

Но както е известно, устните истории може да се променят с разказването. Дънкан сравнява това с играта „Развален телефон“, при която едно съобщение се размива и дори се променя напълно, когато се повтаря от човек на човек. С други думи, преданията, в които някои хора вярват, когато става дума за пророкуване за суровостта на зимата, може дори да не е същото, в което са вярвали техните предци.

ОЩЕ: Моля, не целувайте жабите!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно