Краката на древни китайци били отрязани като наказание

5345
Краката на древни китайци били отрязани като наказание
Снимка: iStock

Китайски учени са разкопали гробището от различни периоди Сягантан, разположено в провинция Хенан. В два гроба те открили останките на мъже, живели през VI – V век пр.н.е. На единия са ампутирани лявото стъпало и част от подбедрицата, а на другия – дясното стъпало и част от подбедрицата. Както става ясно от статия, публикувана в списание Archaeological and Anthropological Sciences, тези хора вероятно са загубили части от краката си като наказание.

ОЩЕ: Култ към кървавото огледало е в основата на една от първите империи в историята

Ампутацията е най-старата хирургична процедура, засвидетелствана още през горния палеолит. Например в Калимантан учените открили погребение на млад мъж на възраст 19 – 20 години, на когото преди 31 000 години успешно била отстранена част от левия крак 6 – 9 години преди смъртта. По-рано се предполагаше, че подобна операция може да е била извършена на неандерталец от пещерата Шанидар, на когото липсват ръката и предмишницата на дясната ръка. Изследователите обаче не открили доказателства за хирургическа намеса.

Yawei Zhou et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2024

В по-късни времена крайници са били ампутирани в различни древни общества не само за лечение на болести или травми, но и като част от ритуални практики или наказание за извършени престъпления. Последното, по-специално, е практикувано в Древен Китай, което се потвърждава не само от антропологични находки, но и от писмени източници, както и изображения. Към днешна дата най-ранният случай от тази страна, който учените тълкуват като наказателна ампутация, датира от около 1500 г. пр.н.е., тоест от времето на управлението на династията Шан.

Група учени от Китай и САЩ под ръководството на Циан Ван от Тексаския университет съобщават за нови случаи на древни ампутации. През 2021 г. археолозите започнали разкопките на паметника Сянтан, ​​който се намира в провинция Хенан. Изследователите са открили в него 212 погребения от различни времена, най-ранните от които датират от периода на Воюващите царства (476 – 221 г. пр. н. е.), тоест управлението на династията Източна Джоу (771 – 256 г. пр. н. е.), а най-късните – от последната китайска императорска династия Цин (1644 – 1911 г. сл. Хр.).

ОЩЕ: Херодот не е излъгал: Скитите използвали кожите на убити врагове

Учените обърнали внимание на останките от два гроба (M693 и M432), датиращи от най-ранния етап от функционирането на гробището. Единият от тях съдържал останките на мъж на възраст 35 – 45 години, а другият – останките на мъж на възраст 45 – 59 години. Радиовъглеродното датиране на находките показало, че останките датират от VI и V век пр.н.е. (571 – 402 г. пр. н. е.).

Изследователите се заинтересували от тези скелети, тъй като и на двамата мъже липсвали части от крайниците. На човека от гроб М693 му липсвало лявото стъпало и около 20 процента от подбедрицата. По подобен начин стояли нещата и при останките от мъжа от гроб M432, но му липсвала част от десния крак. Освен това и двамата имали атрофия на костите на частично ампутирания крайник, тоест те са живели значително време след операцията, което показва високо ниво на древна хирургия и добра следоперативна грижа.

Според учените най-вероятно и на двамата мъже са ампутирани части от краката като наказание за извършени престъпления. Въз основа на погребалните ритуали и богатата на протеини диета на тези хора (както е установено от анализа на изотопния състав на азота), изследователите стигнали до извода, че мъжете най-вероятно са имали доста висок социален статус и са били например чиновници или учени.

Преди няколко години в Китай вече беше намерен гроб на възрастен мъж на възраст 50 – 70 години, чийто ляв крак е бил ампутиран през VIII – V век пр.н.е. Тогава учените също стигнали до извода, че част от крайника му е отрязана като наказание за престъпление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com