Левичарите са ощетени финансово

22504
Левичарите са ощетени финансово
Снимка: Thinkstock

Леворъките са финансово ощетени в сравнение с десноръките си колеги и през живота си печелят с 12 процента по-малко пари от тях, установи проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Изследването е обхванало 47 хиляди души, живущи в САЩ и Великобритания.

Причините за това неравенство все още не са изяснени, но според получените данни леворъките понякога имат проблеми с когнитивните способности. Изданието пише, че проучването на екипа на проф. Джошуа Гудман от Харвардския университет опровергава донякъде мита, че леворъките са по-талантливи от останалите хора. На пазара на труда те по правило получават по-ниски доходи. Това донякъде се дължи на факта, че и до днес към пишещите с лявата ръка се гледа с известно предубеждение.

Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 гр водка

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изво...

В Средновековието леворъките се смятали за обладани от Дявола. На английски език думата лефт идва от староанглийската лифт, която означава слаб, безполезен. Проф. Гудман обаче изтъква и някои когнитивни проблеми на леворъките, свързани с функционирането на различните полукълба на мозъка им.

Финансовото неравенство на леворъките е сравнимо с онази група хора, напуснали училище една година, преди да го завършат, установи екипът на проф. Гудман. Леворъките по-трудно се справят с усвояването на знанията и по-често страдат от дислексия. От изследването на харвардския екип обаче е проличало, че леворъките, деца на леворъка майка, нямат по-слаби когнитивни способности от останалите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com