Лидар откри в джунглите древната столица на Змийското царство

33474
Лидар откри в джунглите древната столица на Змийското царство
Снимка: PashiX / CC BY-SA 4.0

Разкопките на могъщ град на границата на Мексико и Гватемала са извършени за първи път преди почти сто години. Още тогава площта му изумява археолозите. Но новите технологии възможно дори увеличават мащаба на Калакмул.

Калакмул е третата столица на известната династия на маите Канул (Змиите). Според съвременните представи царството на Канул е съществувало от I век пр.н.е. до X век сл.н.е. и именно неговите действия до голяма степен определят политиката на маите в късния класически период.

Градът е открит през 1931 г. от американския археолог Сайръс Лъндел. Той бил и ботаник и отишъл в джунглата, за да попълни своя хербарий, но там се натъкнал на неизвестни по-рано пирамиди. В резултат на дългогодишни изследвания, които редовно били прекъсвани поради трудната политическа ситуация в региона, археолозите стигнали до извода, че откритият град е Чикнааб (селището се нарича Калакмул), последната столица на могъщото царство Канул (други имена са Каан, Змийското царство) на маите.

INAH

Площта на града е определена на 20 квадратни километра. Това е около два пъти по-голямо от древния Вавилон. Археолозите са открили около пет хиляди сгради, сто от които са били много големи обществени здания и пирамиди. Според учените в града са живели около 50 – 60 хиляди души на върха на неговия разцвет. Новите данни могат значително да повишат оценката на населението.

Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH), в рамките на проекта Bajo Laberinto (Под лабиринта), е провел  въздушно лидарно изследване на 95 квадратни километра от джунглата, прилежащи към проучената по-рано територия на Калакмул. Техническата страна била поета от Националния въздушен център за лазерно картографиране на Университета в Хюстън (Тексас, САЩ).

Резултатите показали, че под гъстата дървесна растителност се крие плътно и сложно градско строителство. Открити са жилищни комплекси, които могат да се сравняват с модерни градски къщи, само че по-големи по размер. Някои от тях се състоят от повече от 60 отделни сгради, в които живеели хора със сложни вътрешносемейни връзки.

Тези обширни жилищни комплекси са групирани около множество храмове, светилища и евентуални пазари, чиято архитектурна плътност прави Калакмул един от най-големите градове в Америка около 700 г. сл.Хр.

Изследователите били изненадани от мащаба и степента на сложност на градското развитие, разкрити на въздушните снимки. Мащабът на модификацията на ландшафта възможно е съответствал на мащаба на градското население, тъй като цялата налична земя е била покрита с водни канали, тераси, стени и язовири, което е позволявало максимална продоволствена сигурност и достатъчно вода за жителите на града.

Новите данни са в съответствие с това, което можем да извлечем от дешифрирани източници и по-ранни археологически находки. От тях е известно, че през първата половина на VII век Канул е водил война със съсед и основен съперник за хегемония сред държавите на маите – Мутулското царство. Въпреки че владетелят на Змийската държава загинал в тази война, Мутул (старото име на Тикал) бил завладян.

Цар на Канул станал Юкнум-Ч’еен II и при него царството навлязло в своя най-висок разцвет. Владетелят от Змийската династия можел да се намесва в назначаването на владетели и тяхната политика в други държави на маите. В замяна била обещана военна подкрепа при необходимост.

Историята на класическата цивилизация на маите е доминирана от съперничеството между Калакмул и Тикал. (iStock) 

Мутулското царство било изключително недоволно от това състояние на нещата, затова войните практически не спирали. В резултат на една от тях ок. 730 г. Змийският цар загинал и съюзът, който се е развил около държавата му, престанал да съществува. Неговите наследници така и не успели да възстановят старото могъщество.

Най-късната датировка на сградите в Калакмул е 909 г. Ако след това хората са строили нещо по тези земи, то археолозите все още не са го открили. Но испанският мисионер, францисканският монах Диего Лопес де Когоюдо, живял през XVII век, споменава, че по тези места е живяло индианско племе, наричащо себе си "канул".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ново откритие в Гьобекли тепе поставя под съмнение ролята му като храм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com