Маймуни крадат яйца под носа на алигаторите

6548
Маймуни крадат яйца под носа на алигаторите

Южноамериканските капуцини са уловени в необичайно поведение: те не просто ловко използват пръчки в качеството на лопати, но и крадат яйцата на кайманите, като ги изкопават бързо от земята.

Това разказали зоолози на 16-ия конгрес на Бразилското общество по приматология, пише New Scientist.

Равнис по опашките: рота от маймуни служи в китайската армия

Според статистиката за последните 20 години в света ежедневно поне един самолет извършва принудително кацане поради сблъсък с птици. Сп...

Отдавна е известно умението на капуцините да употребяват оръдия – например те разбиват орехи с камъни по импровизирана "наковалня". Но учените за първи път видели как маймуните разкопават с дълга пръчка гнездата на кайманите.

Капуцините разбутват гнилата трева (основен строителен материал за влечугите), изваждат едно яйце, отнасят го настрана, изяждат го и се връщат за следващото.

Такава стратегия е доста рискована – гнездата обикновено се охраняват от женските каймани, които се отдалечават само за търсене на храна. Тук се навъртат и ягуари. Зоолозите не са фиксирали нито едно нападение на хищници над маймуни, което свидетелства за успехите на последните. Яйцата тежат около 140 грама, а в едно гнездо има около 40-60 яйца.

Основна цел на изследването, провеждано в продължение на три години от Кели Торалво, е било наблюдението на 61 гнезда на каймани край брега на река Солимойнс (така се нарича участък на Амазонка в горното ѝ течение). Гнездата били следени от камери.

Аржентински съд: И маймуните имат човешки права

Орангутаните може да притежават и някои човешки права, става ясно от решение на съд в Аржентина, предаде БГНЕС. Латиноамериканският ма...

Сега учените планират ново изследване, посветено именно на поведението на капуцините по цялата площ на резервата Мамирауа.

Изследователите отбелязват, че кражбата на яйца от маймуните не нанася съществена щета на популацията на кайманите – в резервата концентрацията на тези алигатори едва ли не е най-голямата в цяла Южна Америка, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно