Медицински специалист: Не ходете в горещи страни и високо в планината веднага след прекаран COVID-19

2155
Медицински специалист: Не ходете в горещи страни и високо в планината веднага след прекаран COVID-19
Снимка: iStock

Полетите до горещи страни са забранени за хора, прекарали коронавирусна инфекция, тъй като сърдечно-съдовата система страда от висока температура и има риск от тромбоза. Това заяви главният специалист на свободна практика по медицинска рехабилитация към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, професор Галина Иванова в интервю за вестник "Известия", пише ТАСС.

"В никакъв случай не трябва да летите до страни с горещ климат, защото е невъзможно да се гарантира, че човек няма да развие тромбоза и емболия. Има много висок риск да получите тромбоза някъде на остров Бали и да похарчите всичките си пари за лечение", каза Иванова. Тя посочи, че натоварването на сърдечно-съдовата система може да стане и в планините поради разредения въздух. Ето защо, преди да отидете в планината и да карате ски, първо трябва да се консултирате с лекар, каза професорът.

Проф. Мирослава Кортенска е в кома след усложнения от коронавирус

Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър&l...

"Това не означава, че трябва да седите и да се страхувате от тромбоза до края на живота си. Трябва да се грижите за здравето си, да посетите общопрактикуващ лекар, пулмолог, лекар по физикална и рехабилитационна медицина и да им задавате въпроси", добави Иванова. Възстановяването на дихателната функция при хора, прекарали коронавирусна инфекция, ще отнеме поне 12 седмици, казва тя. Професорът обясни, че хората, които са прекарали заболяването тежко и те са били в реанимация дълго време, включително тези на изкуствена белодробна вентилация, често остават зависими от кислорода. "Дори след изписването те понасят по-зле стреса. Тези пациенти характеризират състоянието си по следния начин: "Не мога да направя нищо, нямам сили за нищо", каза рехабилитационният терапевт.

Други, които не са били поставяни на изкуствена вентилация, но са имали увреждане на белите дробове от 25% или повече, могат да се върнат към нормалния живот и след това, да усетят отрицателна динамика в състоянието си, отбеляза Иванова. Нарушенията на съня и главоболието са сред най-леките усложнения. Професорът добави, че 100% от пациентите се оплакват от намаляване на устойчивостта на стрес.

Според нея, мъжете по-трудно изкарват COVID-19. "Те изразяват по-силно безпокойство относно резултата и оценката на текущата ситуация. Хората, прекарали коронавирусна инфекция, могат самостоятелно да се подложат на рехабилитация и да не отидат на лекар, ако са в състояние да задържат дъха си за 30 секунди без затруднения, добави Иванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com