X
 
 

Международна конференция разказва за Боянската църква

През 2019 г. се навършват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На 31 октомври и 1 ноември 2019 г. Националният исторически музей (НИМ) и неговият филиал „Боянска църква“ ще отбележат двете годишни с международна научна конференция. Темата на конференцията е „Боянската църква между Изтока и Запада в културно-историческия контекст на XIII век“. Конференцията е със свободен достъп за широката публика, съобщиха от културната институция.

Боянската църква посреща обновена посетители за Коледа

В навечерието на най-светлия християнски празник, Рождество Христово, Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло ...

Всеки, който желае да научи повече за загадъчният произход на ктиторите на Боянска църква (севастократор Калоян и съпругата му Десислава), за новооткрития средновековен кирилски надпис-графит в олтара на храма, за разкрития рицарски герб на една от фреските или се интересува каква е била храната и културата на хранене в средновековен Средец и как това е отразено в стенописите от 1259 г., както и други интересни и любопитни факти за културно-историческия паметник, може да го направи в Пленарна зала на НИМ.

Международната научна конференция ще се проведе в Пленарна зала на Националният исторически музей в периода 31 октомври – 1 ноември, с начален час 09:30 ч.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители