Металните трактори на Пъркинс: Лекарите смятали, че тези метални пръчки могат да излекуват всичко

9046
Металните трактори на Пъркинс: Лекарите смятали, че тези метални пръчки могат да излекуват всичко
Снимка: James Gillray / Wellcome Сollection / CC BY 4.0

Историята на медицината е пълна със съмнителни твърдения и странни идеи. Всички сме чували за практикуващи шарлатани, които популяризират и продават съмнителни лечебни средства. Тези хора имат различни нива на успех, но обикновено техните фалшиви твърдения се разкриват твърде скоро. А какво да кажем за случаите, в които медицински специалисти наистина вярват, че лечението или терапията са реални?

През 1796 г. Елиша Пъркинс, лекар в Кънектикът, започва да продава необичайно устройство – две метални пръчки с форма на сълза, едната от желязо, другата от месинг – за които твърди, че произвеждат чудодейни лечебни ефекти. Според Пъркинс простото докосване на тези така наречени „трактори“ до кожата може потенциално да излекува редица заболявания, включително възпаление, епилепсия и ревматизъм, пише IFL Science.

Историята на зелената боя е история на смърт. Може би тя е убила и Наполеон

Металните трактори на Пъркинс, както стават известни, се продавали като чифт (за 25 долара в САЩ и 5 гвинеи в Британия) и можело да се използват от всеки. Те не само били рекламирани като чудодейно лекарство за всичко, но дори не било необходимо човек да бъде лекар, за да ги използва – стига да може да ги приложи към наранената или болезнена област.

Пъркинс наследява медицинската си професия от баща си Джоузеф Пъркинс, който завършва Йейл Колидж през 1727 г. и създава практика в Норич, Кънектикът. Именно тук Елиша придобива медицинските си познания като асистент, преди да се премести в Плейнфийлд, Кънектикът, където започва собствена практика и създава медицинска академия.

Той става председател на медицинската асоциация на окръг Уиндъм през 1795 г. и дори е избран за делегат на медицинското дружество на Кънектикът. Накратко, Пъркинс изглежда като изгряваща звезда с успешна медицинска кариера пред себе си. Това е така, докато „откриването“ на тракторите в крайна сметка го превръща в известен шарлатанин. Но това не е разказ за шарлатанин, който чака да бъде разкрит.

Защо европейците са яли древни египтяни и са ги правили на боя?

Изгряващият лекар за първи път осъзнава феномена, който в крайна сметка ще патентова, докато извършва хирургическа операция, при която забелязва как мускул се свива, когато го докосне с върха на метален инструмент. След това той експериментира с други материали, като например дърво, и открива, че само метални предмети предизвикват въпросната реакция.

Снимка на съвременни копия на трактори на Пъркинс в Музея на науката в Лондон Geni / CC BY-SA 4.0

Очевидно по времето, когато боде хората с различни инструменти, Пъркинс също отбелязва как при рязане на венците с метално острие преди изваждане на зъб пациентът сякаш изпитва по-слаба болка. Той също така наблюдава подобна реакция, когато прилага метални инструменти върху възпаления, преди да ги среже. Като добър емпирик Пъркинс експериментира с различни метали, за да види кой работи най-добре, и в крайна сметка се спира на комбинация от две пръчки, една от месинг и една от желязо.

Първоначално „тракторите“ са посрещнати с  враждебност в някои медицински кръгове, но за много повече хора и медици в Америка и Европа патентованите пръчки стават сензация.

През XIX век лекарите използвали мляко за кръвопреливане

Пъркинс и синът му тръгват на успешна обиколка през 1796 г. и публикуват различни брошури, прославящи откритието и ефикасността на „тракторите“. Положителните свидетелства от високопоставени лекари и държавни служители, включително Джордж Вашингтон, за когото се твърди, че купил чифт „трактори“ за семейството си, бързо повишават доверието в тях. Всъщност те стават такъв хит, че сами по себе си се превръщат в разменна валута – хората дори прибягват до имоти, коне и карети, за да платят за определени бройки „трактори“.

Въпреки обществения ентусиазъм относно металните трактори на Пъркинс скептицизмът остава. През 1797 г. Медицинското дружество в Кънектикът изключва Пъркинс от своя състав на основание, че е шарлатанин, докато други се опитват да разберат какво е накарало „тракторите“ да работят.

Историята на геолога, който се опита да възкреси екзекутиран в началото на XIX век (18+)

Проведени са експерименти с метални инструменти и магнити, за да се види дали те ще доведат до същия резултат – което и става – докато през 1800 г. английски лекар се опитва да тества „фиктивни трактори“, като използва две дървени пръчки, маскирани като метални. Джон Хейгарт, лекар от Бат, Англия, установява, че може да произведе същите ефекти с тези фалшиви предмети. Той заключава, че „целият ефект несъмнено зависи от впечатлението, което може да бъде направено във въображението на пациента“.

Днес бихме считали това за един от най-ранните експерименти по демонстриране на плацебо ефект, но това е само един от многото експерименти на лекари за развенчаване на „тракторите“. Всичко, изглежда, може да бъде използвано за постигане на същите ефекти, които Пъркинс твърди като свои, стига пациентът да вярва, че е бил лекуван с истински „трактори на Пъркинс“.

Впоследствие тракторите на Пъркинс стават източник на присмех. Те са критикувани от карикатури във вестниците и в крайна сметка излизат от мода. Но въпреки това все още се радват на търговска популярност известно време след смъртта на Пъркинс през 1799 г.

Уроците на историята. Допреди 100 години хероинът бил част от сиропите за кашлица за деца

Въпреки че може да е изкушаващо да се гледа на Пъркинс като на обикновен шарлатанин, това не е точно или справедливо. Той не само генерира идеите си с добра терапевтична воля, но те също са посрещнати ентусиазирано от много от колегите му лекари.

Вместо това неговата история ни разказва много за това как медицинските идеи понякога могат да генерират своя собствена митология и че историята е пълна с идеи, които изглеждат твърде хубави, за да са истина, докато не се докаже, че са точно такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com