Уроците на историята: Допреди 100 години хероинът бил част от сиропите за кашлица за деца

27361
Уроците на историята: Допреди 100 години хероинът бил част от сиропите за кашлица за деца
Снимка: iStock

Времената се променят, а с тях - и нашите представи за много неща. Наркотиците не са изключение. Много хора днес свързват психотропните вещества директно с думата „забранено“. В миналото обаче всичко било съвсем различно.

В края на XIX - началото на XX век. повечето от забранените понастоящем наркотици били широко достъпни. В средата на XVIII век хората пиели тинктура от опиум, както сега се пие бира, а морфинът, кокаинът и хероинът веднага след откриването им се считали за чудодейни лечебни препарати.

В средата и края на XIX век много производители от хранителната индустрия с гордост твърдели, че продуктите им съдържат кокаин и опиум. Но още в началото на ХХ век проблемите с ежедневната употреба на тези лекарства станали очевидни - много хора не можели да си представят живота без тях. Поради това производителите трябвало да спрат да добавят наркотици към своите продукти. Въпреки това дори и тогава наркотичните препарати все още се използвали широко в производството на болкоуспокояващи. Например дори в средата на ХХ век инхалаторите с бензедрин се продавали без лекарско предписание.

Продукти, съдържащи кокаин

Структурна формула на кокаин. Снимка: Ben Mills / Public Domain

Продуктите, съдържащи кокаин, могат да бъдат разделени грубо на три групи:

• препарати за локална анестезия (прахчета при зъбобол);

• лекарства за настинка, за облекчаване на главоболие и кашлица;

• т.нар. медицински вина, използвани като лек за много болести, и не само.

Кокаинът е известен местен анестетик. Хората отдавна са забелязали тези му качества и започнали да го използват като болкоуспокояващо. В началото на XIX век широко разпространение получили кокаинови капки срещу зъбобол. Много родители ги купували за децата си, на които зъбите започвали да растат. Тогава обаче малцина обърнали внимание на факта, че след употребата на тези капки настроението на децата се променя значително.

Също така много популярни били и таблетките за смучене с кокаин, които добре облекчавали възпаленото гърло. Те се превърнали в незаменими „помощници“ на певци, лектори и оратори, карайки гласните им струни да работят най-добре.

Много компании от онова време, занимаващи се с производство на алкохолни напитки, се надпреварвали коя от тях ще заеме първото място на пазара на кокаиново вино. Най-популярното кокаиново вино било „Вин Мариани“. В началото на XIX век рекламата на тази „божествена“ напитка висяла във всички западни ресторанти и барове. Днес колекционерите са готови да дадат значителна сума за бутилка от това вино.

Продукти, съдържащи опиум

Опиумен мак. Снимка: Aftabbanoori / CC BY-SA 3.0

Продуктите, съдържащи опиум, по никакъв начин не отстъпвали по количество и продажби на продуктите, съдържащи кокаин. Например опиумната тинктура в продължение на два века се използвала широко за битови цели.

В началото на XIX век, когато все още не били изобретени лекарства, които да облекчават страданията от болести като холера, малария и дизентерия, на помощ се притичвал опиумът. Той бил един от най-разпространените болкоуспокояващи препарати. Хората купували препарат, който се състоял от смес от алкохол и опиум, но страдащите от силни болки пренебрегвали този факт.

Но най-популярният начин за използване на опиума бил пушенето му. Някои пушели опиум за медицински цели, други - за удоволствие. Пушенето на опиум било разрешено и самият наркотик бил достъпен за всички, затова дори много студенти често се обръщали към този психотропен препарат, за да облекчат стреса преди изпити.

Продукти, съдържащи хероин

Реклама на лекарство от 1914 г.,, което включва хероин.
Public domain

Днес, когато хероинът е обявен за чума на двадесети век, никой дори не би си помислил, че до неотдавна той е бил използван като средство срещу кашлица. Така например нюйоркската Martin Smith Company станала известна със своето лекарство, наречено гликохероин. Според представителите на компанията това лекарство било не само добро болкоуспокояващо, но и помагало при астма, пневмония и други заболявания.

Продукти, съдържащи амфетамини

Амфетамините, както всички гореспоменати наркотични средства, са били широко използвани като болкоуспокояващи. Те "лекували" всичко - от главоболие до астма. Те носели временно облекчение на страдащите, но по-късно болката отново ги връхлитала, принуждавайки ги да вземат още една доза.

Съвсем наскоро, през 50-те години на миналия век, бензедринови инхалатори на базата на амфетамини били раздавани  на пътниците в самолетите, за да облекчават дискомфорта им по време на излитане и кацане. Пилотите го получаавали при дълги преходи. Анализатори са изчислили, че ако продажбата на тези инхалатори не беше забранена, то за седем години компанията, която ги е произвеждала, можела да надмине по продажби най-известната верига за бързо хранене „Макдоналдс“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...