Мистериозен средновековен град в Африка имал гениална система за оцеляване при суша

16367
Мистериозен средновековен град в Африка имал гениална система за оцеляване при суша
Снимка: Jan Derk / Public Domain

Велико Зимбабве е първият голям град в Южна Африка, дом на около 18 000 души в своя разцвет. И все пак никой не знае защо сега лежи в руини.

Загиването на някогашния процъфтяващ средновековен метрополис понякога се свежда до суша и климат, но сега археолозите са открили сред останките свидетелства за внимателно опазване на водата.

Екип от изследователи от Дания, Южна Африка, Англия и Зимбабве твърдят, че открита около града поредица от големи, кръгли вдлъбнатини, известни като ями „дака“, не са били използвани за добиване на глина, както смятаха експертите, а за улавяне на вода.

В подножието на няколко хълма например лежат многобройни ями дака, стратегически разположени за улавяне на дъждовна и подпочвена вода. Други ями около града пресичат потоци.

Като събирали дъждовна вода и изолирали някои части от река или поток, някогашните жители на града са имали достъп до вода за пиене и земеделие през по-голямата част от годината, дори в сухия сезон, пише ScienceAlert.

Известно е, че много от растителните останки, открити близо до даките, например виреят близо до реки или източници на подземни води. Новото предназначение на ямите дака във Велико Зимбабве е открито чрез използване на въздушно лазерно сканиране за изследване на основните характеристики на обекта, дори на места с гъста растителност.

След това тези открития били допълнени от наземни изследвания и разговори с местните общности, които също трябва да съхраняват водата в сухия регион. Оценките показват, че ямите дака може да са съхранявали над 18 милиона литра вода.

В разцвета на Велико Зимбабве, между XI и XV век, градът е бил дом на управляващи елити, религиозни лидери, занаятчии и търговци, които споделяли изворна вода и дъждовна вода в интегрирана и гъвкава система.

По време на дъждовния сезон според експертите някои райони на града биха станали мокри и блатисти. Тези места, изглежда, са били идеални за добив на глина за изграждане на къщи. В по-сухи времена някои от тези кариери били превърнати в резервоари за събиране на подземни води и оттичане от околните хълмове.

Днес много малко се знае за историята на Велико Зимбабве. Възможно е градът да е загинал поради изменението на климата, дори и при толкова внимателно координирана водна система.

За времето на своето съществуване светът е преживял средновековна климатична аномалия и малка ледникова епоха, което може да е поставило разрастващия се град пред огромно предизвикателство. Но икономически или политически напрежения също биха могли да доведат до неговата гибел.

Необходими са още изследвания, преди археолозите да могат да кажат какво се е случило с първия град в Южна Африка и хората в него. Може би в руините има урок, който трябва да се научи.

Изследването е публикувано в Anthropocene.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Археолози откриха шумерска механа с веранда и хладилник

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно