Мозъчният участък, който ни прави уникални

10492
Мозъчният участък, който ни прави уникални

Невробиолози са идентифицирали област от мозъка, която може да отговаря за уникалните човешки способности, включително речта.

Идеята, че натрупването на абстрактна информация е отговорно за много уникални способности на човешкия мозък, е обсъждана през последните десетилетия, но досега не е имало пълно изследване на тази тема.

Как медитацията помага на мозъка

Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално...

Новото изследване, публикувано в сп. Nature, сравнява активността на мозъка на човека и макака по време на прослушване на прости звуци и предоставя необходимите доказателства.

"Това ни дава отговор кое е особеното в нашето съзнание – казва психологът Гари Маркус (Gary Marcus) от Нюйоркския университет. – Няма нищо по-важно от разбирането на това, как сме станали такива, каквито сме."

Изследователите под ръководството на Станислас Деан са изучили изменението в активността на мозъка на маймуни и зрели хора в хода на прослушване на проста последователност от тонове, например началото на прочутата Пета симфония на Бетовен. Измененията в мозъка били следени с функционална магнитно-резонансна томография (фМРТ). Методът улавя измененията в кръвния поток в мозъка, които корелират с мозъчната активност на различните отдели.

И при маймуните, и при човека в хода на експериментите се активирали частите от мозъка, свързани с цифрите, когато се отбелязвало изменението на броя на тоновете.

Клинт Истууд помогна на учените да разберат как мозъкът съхранява спомени

Снимки на Клинт Истууд, Хали Бери и кулата в Пиза помогнаха на неврофизиолозите да изяснят как нашият мозък записва единични нови споме...

Също така и двата вида реагирали на повторението на рисунъка в конкретни области на мозъка, само че човешкият мозък реагирал на измененията в количеството и последователността на звуците във вид на интензивна активация на област, наречена долен преден гирус.

"И хората, и маймуните забелязват закономерността, но само човекът я фиксира и превежда на следващо ниво на анализ", казва Маркус.

Долният преден гирус е част от кората, която е значително по-голяма при човека. При човека тя се намира в зоната на Брока, която също отговаря за езика. Възможно е това обстоятелство да обяснява уникалността на човека като вид.

 

Мозъкът и лимфната система се оказаха свързани

Екип от учени от университета във Вирджиния в САЩ  установи, че мозъкът и лимфната система са свързани чрез съдове - нещо, което ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно