Мъж се ваксинира 217 пъти срещу COVID-19. Какво стана с имунната му система?

8889
Мъж се ваксинира 217 пъти срещу COVID-19. Какво стана с имунната му система?
Снимка: iStock

Ползите, ограниченията и рисковете от многократните реваксинации при хората са слабо проучени. По време на пандемията от COVID-19 немските медици имали възможност да научат повече за това благодарение на 62-годишен жител на Магдебург (град в центъра на Източна Германия), който за повече от две години се ваксинирал срещу коронавирус повече от 200 пъти.

ОЩЕ: Учени откриха, че боледуването от Ковид може да повлияе върху нашето IQ

Учените научили за необичайния случай на хиперваксинация от публикации в медиите. Разследване на местната прокуратура потвърдило 134 епизода на ваксинации на пациента срещу SARS-CoV-2 за девет месеца, но според самия мъж за 29 месеца той си поставил 217 ваксини. Властите завели дело за измама, но не повдигнали обвинения срещу „шампиона по ваксиниране“. Действията му, нарушавайки препоръките на лекарите за ваксинация, били обяснени с „лични мотиви“.

Експерти от университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген и Нюрнберг се свързали с пациента и го поканили да премине изследвания, за да се разберат имунологичните последици от хиперваксинацията. Мъжът се съгласил и дал кръв и слюнка за анализ. Освен това по време на изследването по негово настояване била поставена още една ваксина, а след нея лекарите направили допълнителни кръвни изследвания.

Първичната и бустерната ваксинация могат да засилят имунния отговор на организма към инфекцията, но хроничното въздействие на определени антигени теоретично може да доведе до имунологична толерантност, тоест липса на имунен отговор към патогена. Подобен ефект се наблюдава при хронични инфекции с регулярни обостряния, като например ХИВ или хепатит В. Т-лимфоцитите, или Т-клетките, с помощта на които организмът разпознава и унищожава клетките с чужди антигени, сякаш се „уморяват“ и отделят по-малко провъзпалителни вещества. При такова „пристрастяване“ към антигените имунната система отслабва и вече не може пълноценно да се бори с патогена.

Уникален случай

Междувременно изследването на германските медици, в което взели участие и техни колеги от Австрия, показало, че нищо подобно не се е случило с пациента от Магдебург.

Въз основа на резултатите от анализа било установено, че мъжът има високо ниво на ефекторни Т-лимфоцити, които осигуряват имунен отговор на вируса SARS-CoV-2. Мъжът имал дори повече от тях, отколкото пациентите от контролната група, които били ваксинирани срещу коронавирус три пъти.

Лекарите не забелязали никакви признаци на умора в ефекторните Т-лимфоцити: те се борели с вируса толкова ефективно, колкото клетките от участниците в контролната група. Освен това нивото на Т-клетките на паметта, които съхраняват информация за предишни активни антигени и формират бърз вторичен имунен отговор, при пациента от Магдебург било толкова високо, колкото и при хората от контролната група.

По такъв начин лекарите не открили свидетелства за отслабване на имунния отговор, по-скоро обратното. Освен това 217-ата коронавирусна ваксина, която мъжът получил по време на изследването, също сработила: след нея броят на антителата срещу SARS-CoV-2 се увеличил значително.

ОЩЕ: Да обърнеш болестта: Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост

Използвайки кръвни проби, учените тествали и реакцията на имунната система на пациента към други патогени и установили, че тя не е пострадала. В резултат медиците заключили, че хиперваксинацията не е навредила на имунитета на мъжа, въпреки че той се ваксинирал с осем различни ваксини.

Според авторите на работата, публикувана в The Lancet Infectious Diseases, липсата на забележими странични ефекти от прекомерната ваксинация показва, че препаратите се понасят добре. Учените обаче подчертават, че това е изолиран случай, и не правят далечни заключения или препоръки към населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com