На мястото на антикитерското корабокрушение е намерена мраморна глава на Херкулес

3224
На мястото на антикитерското корабокрушение е намерена мраморна глава на Херкулес
Снимка: Wikimedia Commons

Подводни археолози проведоха нови изследвания на мястото на антикитерското корабокрушение. Премествайки каменни блокове, те откриха мраморна основа на статуя, фрагменти от кораба, два човешки зъба и мраморна глава, която очевидно е липсващата част от намерената по-рано скулптура на Херкулес. Това става ясно от съобщение на гръцкото Министерство на културата и спорта.

През есента на 1900 г. водолази откриват останки от потънал кораб край бреговете на гръцкия остров Антикитера (Андикитира). По-нататъшни проучвания на тази находка показват, че това е едно от най-богатите на находки древни корабокрушения, случило се около 80–60 г. пр.н.е. По време на последвалите откритието подводни работи учените откриват артефакти от IV–I век пр.н.е. Сред тях се оказват множество бронзови и мраморни статуи, бронзова лира, фрагменти от стъклени съдове.

Най-известната находка, направена на мястото на това корабокрушение в началото на ХХ век, е антикитерският механизъм – корозирало парче бронз с вградено в него зъбно колело, което някога е било в дървена кутия с размери 315 × 190 × 100 милиметра. Първоначално учените предполагат, че това е механичен часовник или астролабия (античен астрономически уред използван за измерване на ъгли и определяне на положението на небесните тела). По-късно обаче стигат до извода, че това е най-старият аналогов компютър, който е бил необходим за астрономически изчисления.

Според последни оценки механизмът е конструиран през II век пр.н.е. От него до днес са оцелели 82 фрагмента с различни размери, включително фрагменти от 30 зъбни колела. На много от тези части са запазени надписи, които дори наскоро учените са успели да разчетат.

Нови артефакти изплуваха от мястото на откриване на Антикитерския механизъм

В рамките на петгодишен научен проект (2021 – 2025) подводни археолози са провели нови изследвания в близост до потъналия кораб от 23 май до 15 юни. С помощта на оборудване, разработено от швейцарската компания Hublot Xplorations group, учените са успели да преместят масивни скални фрагменти с тегло до 8,5 тона, за да получат достъп до неизследвани по-рано райони.

В резултат на извършената работа изследователите са открили мраморен пиедестал на статуя (включително части от краката), покрит с дебел слой морски седименти, както и голяма мраморна глава на статуята, която изобразява брадат човек – очевидно Херакъл (Херкулес). Според изследователите тази находка е подобна на известната скулптура на Херкулес Фарнезе. Очевидно намерената глава първоначално е била част от безглавата статуя, намерена от ловци на гъби през 1900 г.

Сред другите находки правят впечатление два човешки зъба, които са открити в седиментите заедно с парчета мед и дървесина. В бъдеще с помощта на генетични и радиоизотопни анализи учените планират да разберат на кого са принадлежали. Освен това на разположение на археолозите се оказали и фрагменти от кораба – бронзови и железни пирони, останки от котва, както и аморфни железни конкреции, които се планира да бъдат проучени в хода на лабораторни анализи.

През 2016 г. подводни археолози откриха скелет, очевидно принадлежащ на млад мъж, който е бил една от жертвите на катастрофата. А през 2017 г. учените откриха фрагменти от бронзови и мраморни статуи, както и мистериозен бронзов диск.

А наскоро група гръцки изследователи обявиха, че са успели да определят "нулевия ден" на известния Антикитерски механизъм. Изследователите са постигнали това въз основа на така наречения цикъл Сарос – интервал от време, след който последователността от лунни и слънчеви затъмнения приблизително се повтаря. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com