Научен парадокс: ХИВ може да бъде изцяло елиминиран, а СПИН - изцяло излекуван, но трябва да си болен от рак

11848
Научен парадокс: ХИВ може да бъде изцяло елиминиран, а СПИН - изцяло излекуван, но трябва да си болен от рак
Снимка: iStock/Guliver

Напълно излекуван от вируса на ХИВ – този, който предизвиква СПИН. Това отдавна не е новина – още от 2008 година насам. Но лечението, което води до такъв резултат, е сложно, рисковано и не е за всеки – така NOVA описва какво се случва с болестта, определена като бич на XX век.

През 2008 година беше обявен първият случай на успешно излекуван от вируса ХИВ. Само че точно този случай показа, че използваният подход не е за всеки.

Изследване: Нов вирус, сравняван с ХИВ, има потенциал да почне да заразява хора

Опасни вируси, които в момента се разпространява при примати в Африка, имат потенциал да прескочат при хората. Такова заключение правят...

Излекуваният е Тимъти Рей Браун, а лечението се провежда в Берлин. Освен че Тимъти е заразен с ХИВ, той е болен и от левкимия. Затова и Браун е кандидат за лечение, включващо трансплантация на костен мозък.

Именно тази трансплантация го излекува и от СПИН. Как – използваният донор има рядка генетична мутация, която се среща сред северноевропейците (CCR5-delta32). Благодарение на тази мутация организмът произвежда клетки, които нямат корецептора CCR5. Именно този корецептор е използван от ХИВ, за да се "закачи" за клетката и да я зарази. Така дори и ХИВ да попадне в организма, той не може да заразява клетките му.

В случая с Тимъти, късметът е налице – не само, че донорът е подходящ за него, но и има мутацията CCR5-delta32. Самото лечение обаче е много тежко и Браун за малко не умира – защото първо минава през химиотерапия и пълно облъчване на цялото тяло, с което имунната система на Тимъти е напълно унищожена. След това е направена трансплантацията и чрез нея организмът на Браун де факто получава имунната система на донора.

Различни вариации на този метод на лечение са използвани в още четири случая и това кара редица учени да вярват, че може бъде постигната крайната цел – стерилизиращ лек, с който заразен с ХИВ организъм да се отърве от всяко копие на вируса. Но Луис Пикър, директор на Института по генна терапия и ваксини към Орегонския научен и медицински университет вече коментира: "Не е така". Причината – случаите са подобни на този на Браун. При два от тях става въпрос освен за СПИН и за рак на кръвта, а при третия – първият на излекувана жена, става въпрос и за лечение на левкимия. Четвъртият случай е като третия - левкимия, освен СПИН. Лечението и вариациите засега могат да се прилагат на малцина, а десетки милиони в цял свят са заразени с ХИВ.

Регистрираха първия случай на зараза с коронавирус, ХИВ и маймунска шарка едновременно

Лекари от университета в Катания, университетската болница „Паоло Джаконе“ в Палермо и поликлиниката Родолико – Сан М...

От 1996 година срещу СПИН се прилага успешно лечение, което обаче не го неутрализира. Комбинация от антивирусни лекарства прави така, че заразеният с ХИВ може да живее толкова, колкото и хората, които не са заразени. Лекарствата подтискат вируса, но не го елиминират от организма. Причината е, че при ХИВ има латентно състояние на самия вирус. Ако той е в клетка, която се размножава и така самият вирус се размножава, антивирусните препарати елиминират въпросните клетки. Но ако е в клетка, която не се разможава, вирусът остава "извън радара" на имунната система - докато не стигне отново до процес на размножаване.

ОЩЕ: СПИН срещу COVID - откриха нов вариант на ХИВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com