СПИН срещу COVID - откриха нов вариант на ХИВ

7227
СПИН срещу COVID - откриха нов вариант на ХИВ
Снимка: iStock/Guliver

Учени съобщиха за нов вариант на ХИВ, открит в Нидерландия. Той се разпространява по-бързо и е два пъти по-агресивен - клиничните последици се появяват девет месеца след заразяване, съобщи РИА Новости.

Разновидностите на ХИВ

Съществуват два вируса на придобитата имунна недостатъчност  - ХИВ 1 и ХИВ 2. Най-разпространен е първият, който обхваща 95% от заболяванията от СПИН в света. Вирусолозите са отделили четири групи на генетична разновидност на ХИВ-1: М, N, O и P, а в група M (най-масовата) още подтипове.

Всички тези подтипове, когато през 2000 година е създадена класификацията, са 9. Почти 20 години нищо не се е променяло, но в края на 2019 учените откриха още един - десети. Оказа се, че това не е нов вариант, а такъв, който не е бил забелязан по-рано. 

Той е бил установен при трима граждани на Конго, заболели през 1983, 1990 и 2001 година. Технологиите през онези години не са позволявали да се открият принципни различия на този вариант от другите. 

В току-що излязлата статия на учените под ръководството на проф. Кристоф Фрейзър от университета в Оксфорд се съобщава за още една генетична разновидност на вируса ХИВ-1 от група М. По структура той е най-близо до варианта В, но с множество мутации. Главната му особеност е много по-голямата му вирулентност, т.е. опасност. 

Учени от "Джонс Хопкинс" : Локдауните трябва да бъдат отхвърлени, понижават смъртността незначително

Университетът "Джонс Хопкинс" публикува резултати от метаанализ за влиянието на локдауните върху смъртността от коронавирус. Изследване...

Вирулентност срещу трансмисивност

ХИВ се отнася към РНК-вирусите, както и SARS-CoV-2, предизвикал пандемията от коронавирус. С натрупването на мутации те еволюират или в посока на повишаване на вирулентността, или стават по-трансмисивни - по-лесно се пренасят от човек на човек и се разпространяват в популацията. 

Вариантът Омикрон например е по-трансмисивен, но по-малко вирулентен от Делта. Понякога патогенът намира "оптималното съотношение" между вирулентността и трансмисивността, което му позволява да се намира по-дълго време в организма, поразявайки го достатъчно силно, но не толкова, че да предизвика смърт, не успявайки да предаде информацията по-нататък. Така се случи и с ХИВ.

Епидемията от СПИН продължава десетки години. Вирусът е идентифициран през 1983 година, но е съществувал в човешката популация от 1920 година. По последни данни в света са инфектирани 38 млн. души, а 33 млн. са починали. За сравнение от COVID-19 официално са починали 5,7 млн. души, но има вече изчисления, че всъщност са поне 3 пъти повече!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com