Научно доказано: Вечната любов съществува

45785
Научно доказано: Вечната любов съществува
Снимка: iStock/Guliver

Любовта живее три години, твърдят ту учените, ту френските писатели. А циниците уточняват: В най-добрия случай. В нашият неромантинчен век, малцина се осмеляват да говорят сериозно за любовта. Но фактите твърдят, че вечната любов се среща по-често, отколкото се опитват да ни убедят скептиците, пише psychologies.ru.

Трите фактора за продължителни романтични отношения - интензивните преживявания, сексуалното желание и устойчивата душевна привързаност – може да се окажат недостижими. Но това е по-скоро негативна илюзия, подкрепяна от обществото и културата.

6 погрешни представи на мъжете за секса

Много мъже си мислят, че са добре запознати със желанията на нежната си половинка в леглото. Дали това е така, кое е мит и кое фантазия...

Науката твърди, че романтичната любов в стил „те живяха дълго и умряха в едни ден“ действително е възможна. Независимо от високите показатели на разводите, изневерите и неудовлетвореността от брака в цял свят, не всичко е толкова безнадеждно.

Психологът Даниел O’Лири и екипът му от университета в Илинойс са установили, че 40% от двойките, които са били женени повече от 10 години признават, че все още изпитват страстни чувства един към друг. В двойките, останали заедно 30 и повече години, 40% от жените и 35% от мъжете твърдят, че все още са влюбени в избраниците си.

40% от двойките, които са били женени повече от 10 години признават, че продължават да изпитват силни чувства един към друг.

Но това са само резултати от анкети и участниците лъжат себе си и другите, ще кажат песимистите. В защита на вечната любов излизат обективните методи на изследване.

Психоневрологът Бианко Асеведо от университета Сони Брук и колегите ѝ анализирали мозъчните участъци, отговорни за влюбването, при хора, които са в брак средно 21 години и у други, влюбили се наскоро.

Мъж чака любимата си десет дни на летището

Жител на Холандия беше хоспитализиран след като чакал в продължение на десет дни любимата си на летището в китайския град Чанша, съобщи...

Сходна мозъчна активност се отбелязвала и в двете групи. И в двата случая били задействани мозъчните центрове за възнаграждение и мотивация. Тези изводи предполагат, че ние не само може да се обичаме един друг дълги години, а че сме способни да се влюбваме един в друг отново и отново!

Мозъкът ни приема положително продължителните романтични отношения, смята позитивният психолог Адоре Харисън: „Ключът към продължителната романтична любов е разбирането на научната ѝ основа. Мозъкът ни възприема продължителните страстни отношения като „изгоден“ стил на поведение. „Изгодата“ може да е в понижаването на нивото на тревожността и стреса, в чувството за безопасност, покой и единение.“

Интересното е, че макар броя на разводите днес да е значително по-висок, в сравнение с миналото, дългите бракове са отражение на дълбоките чувства между хората. Бракът престана да е необходим инструмент за преживяване. От една страна той стана по-крехък, а от друга по-рядко се оказва капан за единия или двамата от съпрузите.

Продължителните връзки днес са много по-здрави, но за постигане на щастието в брака днес се изисква много повече работа над себе си.

„Дългосрочните съюзи днес са много по-здрави от гледна точка на удовлетвореността и благополучието на участниците“, твърди професорът по социална психология Илай Финкел. Но за постигането на щастие в брака сега се изискват много повече усилия и работа над себе си.

Защо жените си падат по психопати

Група учени си поставила за задача да определи кои са онези качества у мъжете, които се разминават с понятието добродетел, но привличат...

Според него в наше време очакванията в брака не се ограничават от базовите човешки потребности, психологическата отдаденост от продължителните отношения стана много по-голяма,. Но за да се запазят всеки партньор трябва да посвещава на тези отношения значително количество време и енергия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com