Научно списание отзова изследване за пирамида на 25 000 години в Индонезия

5752
Научно списание отзова изследване за пирамида на 25 000 години в Индонезия
Снимка: Mohammad Fadli / CC BY-SA 3.0

През ноември 2023 г. изследване, публикувано в Archaeological Prospection, привлече голямо медийно внимание с твърдението си, че планина в Индонезия всъщност е най-древната пирамида в света, построена от хора.

Според статията Гунунг Паданг, което в превод означава „Планината на просветлението“, не е образувана естествено, а е била „внимателно изваяна“ в сегашната си форма преди между 25 000 и 14 000 години.

Ако това беше вярно, тя щеше да е значително по-стара от най-старите пирамиди в света и екипът пише, че това „подсказва, че напредналите строителни техники вече са съществували, когато селското стопанство може би все още не е било изобретено“.

Други смели твърдения включват, че има "скрити кухини или камери" и че самото място, изглежда, е било погребано няколко пъти, "вероятно за да се прикрие истинската му идентичност с цел съхранение".

Твърденията били подложени на много критики. Лутфи Йондри, археолог от Индонезийската национална изследователска агенция, разказва пред Nature, че хората в района са живели в пещери преди 12 000 и 6000 години и не са оставили доказателства за „забележителни архитектурни способности“.

Флинт Дибъл, археолог от Кардифския университет във Великобритания, казва, че в статията са използвани "достоверни данни", но са направени необосновани изводи. Например екипът е използвал радиовъглеродно датиране на почвата. Почвата може наистина да е „древна“, но въпросните проби не показват признаци (като костни фрагменти или дървесен въглен), показващи човешка дейност.

„Издателят и главните съредактори проучиха тези опасения и заключиха, че статията съдържа сериозна грешка. Тази грешка, която не беше идентифицирана в хода на експертната оценка, се заключава в това, че радиовъглеродното датиране е приложено към почвени проби, които не са свързани с никакви артефакти или характеристики, които биха могли надеждно да се интерпретират като антропогенни или „техногенни“. Следователно тълкуването, че мястото е древна пирамида, построена преди 9000 години или повече, е невярно и статията трябва да бъде отзована“, обяснява списанието в своето опровержение.

ОЩЕ: Пирамида на 27 000 години разгоря ожесточени спорове

В отговор авторите нарекоха решението „несправедливо“: „Тези слоеве са придружени от множество малки портативни артефакти, което е убедително доказателство за техния антропогенен произход“.

В крайна сметка най-вероятното обяснение, докато не бъдат представени твърди доказателства, е, че хълмът е естествено геоложко образувание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com