Неизвестен римски град с огромни здания е открит в Испания

18169
Неизвестен римски град с огромни здания е открит в Испания
Снимка: ERGOGAR / CC BY-SA 3.0 ES

Археолози от Университета в Сарагоса (Испания) са открили неизвестен римски град със сгради с монументални размери, съобщава Arkeonews.

В испанската автономна област Арагон, близо до град Артиеда, археолози провеждат разкопки на голям град от времето на Римската империя. Работата се усложнява от това, че мястото е интересно не само от римско време.

Специалистите са установили два периода на интензивно използване на територията. Първият – римски, от I-V в. от н.е., от разцвета и залеза на империята. Вторият – средновековен, IX-XIII век, началото и активната фаза на Реконкистата.

Средновековните паметници, които образуват така наречения скит (отшелничество) на свети Петър, са известни отдавна: мястото се намира близо до известния поклоннически Път на свети Яков (El Camino de Santiago). Този път минава през Франция и Северна Испания и води до град Сантяго де Компостела, където, както се смята, е погребан светецът.

Легендата разказва, че Карл Велики сънувал пътя на св. Яков под формата на Млечния път, чиито звезди указвали посоката към гроба на християнския светец. Невъзможно е да се установи дали франкският император е сънувал нещо подобно, но се знае, че той е повел войска през пиренейските проходи и е освободил част от територията на християнските кралства от маврите.

Съдейки по всичко, участъкът от поклонническия път, минаващ през територията на Арагон, е положен на мястото на древен път. Учените са изследвали района, където през Средновековието се е намирал скитът, с помощта на методи за дистанционно сондиране. Под средновековния слой учените открили останки от римски улици, тротоари, къщи, бани.

Някои части от зданията вече са разчистени. Декоративните елементи на капителите (коринтски) и специфични промени в атическата база (основата на колоната) съответстват на приетите през I-II век в Римската империя.

Открита е добре запазена мозайка в помещение, което най-вероятно е било част от обществена баня. Мозайката е черно-бяла, изобразява морски кончета, яздени от малки купидони. Централната група е окръжена от раковини, миди, риби и делфини.

В допълнение към всичко изброено археолозите успели да разчистят комплекс от конструкции от римски бетон (opus caementicium) – това вероятно е била част от канализационна система. А недалеч от Артиеда се намират останки от римски акведукт, по който в безименния все още град може да е постъпвала вода от планините.

Всъщност градът е почти безименен – ​​археологическият обект сега се нарича Ел Фора де ла Тута (El Forau de la Tuta), по аналогия с местността. Изследователите признават, че все още не са успели да открият римското му име, както и споменаване на голям град, стоящ на това място.

Ситуацията е необичайна. Археолозите са уверени, че всичко, което са открили досега, съответства на единен градски комплекс, построен между I и II век и експлоатиран до V век. Градът е имал инфраструктура и обществени паметници, включително бани, водоснабдителна и канализационна система, редовно градско планиране и вероятно храм. Но все още не са намерени исторически източници, в които той се споменава.

Възможно е обаче да се предположи приблизителната съдба на неизвестния град. В края на IV век през Европа преминава първата вълна от Великото преселение на народите. Готите идват в земите на вече западналата Римска империя. Но ако остготите са привлечени от самия Рим и отиват на Апенинския полуостров, то вестготите продължават пътя си на запад, където по-късно основават кралство – на мястото на бившата римска провинция Аквитания.

През V век вестготите постепенно разширяват своето кралство: почти цяла Иберия влиза в него. Някогашната богата провинция, в която има много латифундии (големи земевладения), привлича не само вестготите: вандали и алани редовно нападат тези земи. Лидерите и кралете на варварите не желаят да живеят в градовете, предпочитайки да заемат разкошните селски вили на римляните. Там, където властта на империята се прекратява, градовете постепенно западат: няма кой да поддържа реда в тях.

Учените предполагат, че по времето на Вестготското кралство мястото, където някога е стоял големият римски град, се е превърнало в селскостопански район (то се намира в плодородната долина на река Арагон), а вече през Средновековието, след завоеванията на Карл Велики, там се е появило малко християнско селище.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно