В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила

48880
В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила
Снимка: Eugène Delacroix / Public Domain

Владетелят на хуните Атила е вселявал ужас сред жителите както на Западната, така и на Източната римска империя през V в. сл.н.е. Хуните непрекъснато нахлували на териториите им и опустошавали селищата им. Но учените все още спорят дали Атила е умрял от естествена смърт, или е бил убит от новата си жена. И най-важното: къде се намира неговият гроб? Няколко учени изразяват своите предположения в статия за Live Science.

Под ръководството на Атила хуните достигат най-високия си разцвет. Те успяват да подчинят много различни племена и в резултат да създадат държава, простирала се от Волга до Панония. Атила е постоянна заплаха за столиците на двете империи – Рим и Константинопол, но така и не разграбва нито един от тези градове, както се заканва. Римляните наричат Атила Flagellum Dei, или "Божия бич". Той принуждава императорите на Западната и Източната Римска империя да му плащат огромен данък в замяна на мир, който обикновено не трае дълго.

Според някои исторически източници Атила е роден през 395 г. и ръководил хуните до смъртта си през 453 г. Известно е, че той умира в брачната си нощ, след като се жени за новата си съпруга на име Илдико.

Според версията на историка Приск през нощта след празненството по случай женитбата му той получава силен кръвоизлив от носа и умира, задавен от кръвта. Когато научават за смъртта му, воините му отрязват косата си и си нанасят рани със своите мечове в знак на траур, тъй като, както казва остготският историк Йорданес, „за най-великите воини трябва да се скърби не с женски ридания и не със сълзи, а с кръвта на мъжете“.

Според алтернативна версия, записана осемдесет години по-късно от римския хроникьор Марцелин „Атила, цар на хуните и опустошител на провинциите на Европа, беше пронизан от ръката и острието на своята съпруга“. Повечето учени отхвърлят достоверността на тази история, предпочитайки версията на съвременника на Атила Приск. Учените все обаче още не са сигурни дали смъртта на Атила е била естествена, или водачът на хуните е бил убит от "любимата" си жена.

Атила умира на 58 години, но неговата гробница или просто гроб така и не е открита. Учените все още градят предположения къде може да се намира тя. Всъщност са запазени много повече исторически данни за военните кампании на Атила, отколкото за мястото на неговия гроб.

Смъртта на Атила. Ferenc Paczka / Public Domain

„Единственият оцелял писмен източник, който споменава погребението на Атила, е трудът на готския историк Йорданес, живял през VI век от н.е. Този исторически труд се нарича „За произхода и делата на гетите“, или просто „Гетика“. В тази книга Йорданес пише, че Атила е бил погребан в троен ковчег. Първият, в който лежи тялото, е направен от злато, вторият – от сребро, а външният ковчег е направен от желязо. Според Йорданес скъпоценните метали са били символ на богатството, което е придобил за хуните техният водач, а желязото е символизирало военната мощ на това древно племе“, казва Жофия Машек от Унгарската академия на науките.

Според записите, които Йорданес оставя, всички хора, които са построили гробницата за Атила, са били убити. Това е било направено, за да не знае никой мястото на погребението му. Според книгата на готския историк Атила е погребан заедно с различни скъпоценности и украшения, както и оръжия.

Учените смятат, че точното местоположение на гробницата на водача на хуните е много трудно да се открие. И дори това да се случи и тази гробница да бъде намерена, няма увереност, че тя отдавна не е ограбена и разрушена.

„Предполагам, че може да е бил погребан някъде на територията на Великата унгарска равнина (тази равнина заема почти половината от територията на съвременна Унгария и се нарича още Алфелд – бел. ред.). Някъде тук Атила, ако се изразим на съвременен език, е имал собствена щабквартира. И може би гробницата на водача на хуните се намира до това място, струва ми се, че трябва да търсим това място близо до реката. Може би тази гробница е оцеляла, освен ако, разбира се, не е била ограбена преди стотици години“, казва Ласло Веспреми от Католическия университет „Пазмани Петер“ в Будапеща (Унгария).

Според учения много хора са се опитвали да открият гробницата на Атила, като се започне от XIII век. Но това място е търсено главно в близост до руините на древни римски селища. Така и обаче никой не го е открил.

Жофия Машек също подкрепя идеята, че гробът на Атила трябва да се търси във Великата унгарска равнина. А може би гробът се намира на територията на съвременна Сърбия или Румъния, където също има части от равнината, смята ученият.

"Съществува вероятност гробницата на Атила вече да е открита. Просто това погребение не е свързано по никакъв начин с вожда на хуните. Например в Унгария е открито така да се каже гроб с голямо количество златни артефакти, които се отнасят към V век. Но там не са открити човешки останки и все още не е ясно за кого са били предназначени тези предмети”, казва Валерия Кулчар от университета в Сегед, Унгария.

Съществува хипотеза, според която споменатите в „Именник на българските ханове“ легендарни князе Авитохол и Ирник трябва да се идентифицират с историческите личности Атила и Ернах. Според историка и археолог Васил Златарски подобно предположение е несъстоятелно, но то се приема от повечето съвременни историци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно