Неочакван ефект на подмладяване. Учени откриха, че антибиотиците могат да удължат живота

10612
Неочакван ефект на подмладяване. Учени откриха, че антибиотиците могат да удължат живота
Снимка: iStock

Ново изследване, в което учени лекували червеи с различни препарати, разкрива необичайните свойства на съществуващите съединения, които влияят на процеса на стареене.

Учените са установили, че антибиотиците, насочени към митохондриите, могат потенциално да увеличат продължителността на живота. Изследването, проведено от учени от университета в Солфорд и публикувано в сп. Aging, имало за цел да разбере ролята на митохондриите в процеса на стареене на примера на моделен организъм Caenorhabditis elegans (C. Elegans), пише Medical News.

Изследователският екип третирал червеите с различни митохондриални инхибитори, включително доксициклин и азитромицин, и наблюдавал значително увеличение на средната продължителност на техния живот.

ОЩЕ: Да обърнеш болестта. Какво се случи с нулевия пациент с ваксина срещу старост?

Митохондриалните инхибитори са клас съединения, които пречат на нормалното функциониране на митохондриите – органелите, произвеждащи енергия вътре в клетките. Тези инхибитори могат да се насочат към различни компоненти на митохондриалния механизъм, като веригата за пренос на електрони или митохондриалните рибозоми.

Като нарушават производството на митохондриална енергия, тези инхибитори могат да повлияят на клетъчния метаболизъм и енергийния баланс. Те се използват в различни изследвания за изучаване на митохондриалната функция и имат потенциални терапевтични приложения за лечение на заболявания, свързани с митохондриална дисфункция.

Освен това последните изследвания показват тяхната перспективност в изучаването на стареенето, където могат да повлияят на продължителността на живота и процесите на стареене чрез модулиране на митохондриалната активност.

Тези препарати също подобряват скоростта на фарингеалната помпа на червеите, намаляват натрупването на маркера за стареене липофусцин и намаляват енергийния разход, измерен чрез нивата на аденозинтрифосфат (АТФ). Обработката с витамин С, явяващ се прооксидант, не увеличавала продължителността на живота им, а напротив, повишавала нивата на АТФ в C. elegans.

ОЩЕ: С колко години удължават живота 8 здравословни навика?

Даденото изследване позволява да се предположи, че въздействието на митохондриите със специфични антибиотици може да бъде обещаващ подход за забавяне на стареенето и удължаване на живота на някои организми, казват учените.

Важно! Тази статия се основава на най-новите научни и медицински изследвания и има само информационна цел. Тя НЕ СЪДЪРЖА медицински съвети. За поставяне на диагноза и назначение на лечение задължително се обърнете към лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно