Невероятни инструменти на 7000 години са открити в Судан

16536
Невероятни инструменти на 7000 години са открити в Судан
Снимка: iStock

Древно гробище на около 7000 години е открито от полска археологическа мисия, работеща в Судан. В него са намерени погребални предмети, включително уникален комплект от костни инструменти, предназначени за обезкървяване на крави. Според откривателите това може да е най-старото доказателство за този тип практика, смятат откривателите, съобщава Nauka w Polsce.

Гробището и артефактите са открити от мисията на Института по археология и етнология на Полската академия на науките в района на басейна Лети, в долината на Среден Нил. Учените търсят следи от първите общности, занимаващи се с скотовъдство в Африка, и се опитват да установят дали опитомяването на едър рогат добитък е станало в Африка, или стадата са били доведени там от Близкия изток.

Култово място на 7000 г. в Саудитска Арабия е пълно с човешки останки и животински кости

Тази година изследователите разкопали огромно древно гробище, където са били погребани хиляди хора. Много погребения са направени преди около 7000 години, така че учените предполагат, че там може да са погребани някои от първите скотовъдци в тази част на Африка.

Особено внимание привлекли два гроба. В един от тях археолозите открили останките на възрастен, много висок мъж. В гроба били намерени фрагменти от животинска кожа, боядисана с охра, с която са покрити човешки останки. Намерена е и малка купа със следи от охра. Най-интересната находка станал комплект от пет инструмента. Анализът показал, че те са направени от кости на едър рогат добитък.

„Тези инструменти веднага привлякоха вниманието ни – казва д-р Пьотър Осипински, който ръководи разкопките. – Всички те бяха много остро заточени. В същото време всеки от тях запазва естествената форма на костта и прилича на фуния или улей. Отчитайки характерната форма на остриетата, те биха могли да се използват за обезкървяване на крави, подобно на съвременните африкански овчари, например масаите. Без никаква вреда за животните, при специални случаи се пие кравешка кръв, обикновено смесена с мляко. Това е най-старият известен случай на този вид практика.“

Ако предназначението на инструментите бъде потвърдено, то тази находка ще бъде най-старата по рода си. Тя ще докаже, че обичаите, които все още се срещат сред някои африкански племена днес, са съществували преди 7000 години.

Фреска с двулики мъже, открита в Перу, може да загатва за „космически царства“

Вторият гроб, който привлякъл вниманието на изследователите, е на млад човек, положен надясно в ембрионална поза. Тялото му също било покрито с животинска кожа, обилно напоена с охра. За пътуване в отвъдното в гроба му били поставени малка каменна палитра с охра и две костни остриета. Друго обаче привлякло вниманието на археолозите. В черепа на мъжа имало прецизно изрязан кръгъл отвор с диаметър около 5 см.

„Той нямаше признаци на напреднало заздравяване, така че е вероятно тази процедура да е била свързана със смъртта на младия мъж. Трудно е да си представим, че преди 7000 години хората са умеели и предприемали такива опасни и сложни хирургични процедури, използвайки само каменни инструменти. Не знаем дали са били насочени към лечение на някакви заболявания, или са били по-скоро магически практики“, коментира археологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно