Фреска с двулики мъже, открита в Перу, може да загатва за „космически царства“

26866
Фреска с двулики мъже, открита в Перу, може да загатва за „космически царства“
Снимка: Lisa Trever

Два стенописа на мъже с две лица, държащи необичайни съкровища – включително чаша, от която пият колибри, детайл, който може да намеква за жертвоприношения и „космически царства“ – са открити в 1400-годишния археологически обект Панямарка в крайбрежно Перу.

И двата стенописа, които украсяват един и същи стълб в церемониална зала, са богати на детайли. В единия стенопис, която се намира близо до върха на стълба, мъж с две лица – едното гледа наляво, а другото гледа надясно – държи ветрило от пера в едната си ръка, а в другата държи чаша, от която пият четири колибри. Вторият двулик мъж, нарисуван по-долу на стълба, има движещо се перце в едната си ръка и подобен на пръчка предмет в другата, който се е запазил само частично. Според изследователите художниците може да са експериментирали как да изобразят движение.

Кога хората са започнали да се убиват? Учени откриха останките на първата жертва на насилие

И двамата мъже носят нещо, което прилича на прическа или корона на главите си и цветни дрехи със сложни шарки и нещо, което изглежда като големи колани. Стенописите са открити от археолози през август 2022 г., пише Live Sciencе.

Защо представители на културата Моче са изобразили двамата мъже по такъв начин, е мистерия. „Няма нищо подобно в южноамериканската археология“, казва Лиза Тревър, доцент по предколумбова история на изкуството и археология в Колумбийския университет. – Художниците може да са експериментирали с това как да покажат движение и два повествователни момента едновременно.“

Стенописите са нарисувани между 550 и 800 г., по времето, когато цивилизация, известна като Моче, процъфтява в крайбрежните райони на Перу. Моче построяват огромни храмове, извършват човешки жертвоприношения и създават изящни произведения на изкуството – като керамични чаши във формата на човешки глави.

Двамата мъже може да са божества, но това е съмнително. „Обикновено изображенията на божествата в изкуството на Моче имат нечовешки аспекти като зъби или лица, опашки или крила на различни същества. Това, с изключение на двете лица, изглежда изцяло човешко“, отбелязва Тревър.

Мистериозната зала

Панямарка е архитектурен комплекс, разположен в долната част на долината Непеня в Перу. В залата с двуликите мъже има множество други стенописи, включително жрица, змия и прилеп. Археолозите я изучават повече от 60 години, след като открили първия стенопис през 1958 г. Но въпреки десетилетията на изследвания голяма част от залата все още не е изучена и много стенописи вероятно още чакат да бъдат отрити, казват изследователите.

Lisa Trever

Все още не е известно как Моче са използвали тази зала. „Едно от нещата, които са толкова интересни и предизвикателни за тази сграда, е, че необичайната плътност на картините в нея означава, че можем да разкопаваме и консервираме само скромна част от сградата всеки полеви сезон“, казва Тревър.

Едва ли много хора са имали достъп до тази зала. „Със сигурност не е била за обществен достъп, като се има предвид колко тесни са проходите и вътрешното пространство – казва Тревър. – Трябва да е било много специално място, може би отворено само за лидерите или старейшините на общността в Панямарка.“

Важни находки

Откритията са важни – казва Едуард Суенсън, директор на Археологическия център към Университета на Торонто, който не участва в изследователския проект. – Стенописите от Панямарка са наистина грандиозни и откритията от 2022 г. без съмнение ще подпомогнат значително археологическите и историческите усилия за възстановяване на космологичните значения и религиозните разкази на иконографията на Моче“.

Древна безценна реликва се оказа фалшива

Едно възможно обяснение защо мъжете имат две лица е, че това може да „означава смъртен, който носи маска, и по този начин се олицетворява или става едно със свръхестественото“, казва Суенсън.

Детайлът на колибри, които пият от чашата, също е важен, тъй като може да символизира връзка между смъртните и боговете. „Тълкувам [колибритата], които пият от чашата, като мощно позоваване на централната роля на жертвата в мирогледа на Моче“, обяснява Суенсън. „Жертвоприношението служи като критичен механизъм за осигуряване на циркулацията на животворни течности между съществата и космическите сфери.“

Екипът ще продължи теренната работа на обекта тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно