Нов коронавирус е открит в прилепи във Великобритания

2193
Нов коронавирус е открит в прилепи във Великобритания
Снимка: Pixabay

Нов коронавирус - RhGB01 – са открили в подковоноси прилепи специалистите от Националната инфекциозна служба на Великобритания (National Infection Service). Откритият коронавирус все още не представлява заплаха за човека, но учените подчертават, че съществува риск от рекомбинация на този и подобни на него вируси със SARS-CoV-2, което може да доведе до нови огнища на инфекция сред хора. Изводите на изследователите са представени в статия, публикувана в изданието Research Square.

Макар природният източник на SARS-CoV-2 все още да остава неизвестен, се смята, че предшественик на вируса, предизвикал пандемията от COVID-19, станал причина за смъртта на повече от пет милиона души в цял свяят, е бил сарбековирус (подрод коронавирус) при азиатски подковообразни прилепи или ринолофиди. Предшественикът на SARS-CoV-2 може да е преминал от прилепи върху междинен гостоприемник, напимер панголини, където вирусът е бил подложен на мутация, обменяйки генетичен материал (рекомбинация) с други вируси, и други изменения, засягащи генома. Тъй като ареалът на обитание на ринолофидите обхваща целия свят, съществува риск от възникване на нова SARS-подобна инфекция.

Учените са изследвали явяват ли се прилепите от вида Rhinolophus hipposideros (малък подковонос - б.р.), живеещи във Великобритания, носители на сарбековируси. Били взети образци от изпражнения от 53 екземпляра, обитаващи графствата Съмърсет, Глостършир и Монмутшир и уловени през август-септември 2020 г. От образците бил изолиран генетичен материал, който бил анализиран за наличието на вирусна РНК. След това реконструираните геноми били сравнени с вече известни последователности, съхранявани в биологичните бази данни.

Ареал на разпространенение на Rhinolophus hipposideros. Графика: Creative Commons

COVID-19 е 50 пъти по-смъртоносен от свинския грип

Смъртността от коронавирусна инфекция е 50 пъти по-висока от тази при свинския грип. Това каза Денис Логунов, заместник-директор на Нац...

Учените открили неизвестен сарбековирус, обозначен от тях като RhGB01 (разшифрова се като Rhinolophus hipposideros, Great Britain 01). Те реконструираали 85% от РНК на коронавируса и се оказало, че неговият геном е около 80% сходен с генома на SARS-CoV-2. Освен това рецептор-свързващият мотив (RBM) в S-белтъка на RhGB01 е в 48% идентичен с RBM на SARS-CoV-2. За сравнение RBM на коронавируси, изолирани при панголини и азиатски прилепи, са сходни с RBM причинителя на COVID-19 в 75%.

С други думи, RhGB01 по-скоро не е способен да се свърже с клетъчния рецептор ACE2 у човека и да предизвика инфекция. Но учените отбелязват, че е необходимо това да се потвърди експериментално.

Все пак изследователите посочват, че съществува възможност за обмяна на генетичен материал между новия сарбековирус (и подобни на него) и SARS-CoV-2, ако двата вируса се срещнат в организма на прилеп. Това може да доведе до възникването на нови зоонозни инфекции. По такъв начин е необходимо да се засили епинадзора за коронавируси при подковоносите в целия ареал на обитание на тези животни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com