Нова теория за живота на Земята такъв, какъвто го познаваме

4250
Нова теория за живота на Земята такъв, какъвто го познаваме
Снимка: Getty Images/Guliver

Забележителното избухване на морското биоразнообразие преди 471 милиона години не е предизвикано от метеоритния порой, залял Земята. До този извод стига проучване, което поставя под съмнение днешното разбиране за причините за бързото развитие и разпространение на живота в някогашните морета и океани, пише БГНЕС.

Средата на периода Ордовик от Палеозойската ера е белязана от грандиозната експлозия на разнообразието от морски организми. Събитието се нарича "Голямото биоразнообразие от Ордовик”. За обяснението на явлението са предложени няколко хипотези, сред които и тежка ”бомбардировка” на Земята от метеорити през същия период.

Извънземен радиоактивен боклук на дъното на нашите океани

Учените от Австралийския национален университет са открили, че нашата планета е подлагана на бомбардировки от радиоактивни изотопи след...

Но екип от изследователи от Швеция и Дания е установил, че скалните тела, дошли от небето, са започнали да падат „само” пред 468 милиона години. Това е най-малко два милиона години след началото на "Голямото биоразнообразие от Ордовик”.

Учените са стигнали до това заключение като датират с помощта на модерна техника зърна от минерала цирконий от седиментния слой, съдържащ метеоритите. Изследването е публикувано в списанието Nature Communications.

"Нашата работа помита „модерния мит”, че "Голямото биоразнообразие от Ордовик” започва заради метеоритния обстрел. Тя ни връща на Земята и буквално, и в преносен смисъл!", каза за АФП Андерс Линдског, изследовател в Геологическия факултет на университета в Лунд (Швеция).

"Голямото биоразнообразие от Ордовик” започва около 70 милиона години след големия взрив на живота на земната суша, случил се в периода Камбрий 540 милиона години преди наши дни. Въпросът е какво може да е довело до този забележителен ръст на морския живот преди 471 милиона години.

Животът на други планети зависи от солта в океаните

Учени от университета на Източна Англия са стигнали до извода, че циркулацията на изключително солена и сладка вода на екзопланети влия...

"Логично е да се мисли, че много високото морско равнище, преобладаващо по време на Ордовик, допринася значително за развитието на биологичното разнообразие", казва Линдског.

Глобалното изменение на климата може да обясни избухването на морското биоразнообразие през този период. В началото на Ордовик температурата на водата е твърде висока (около 45 градуса по Целзий) за развитието на сложни организми.

Но след това настъпва постепенно охлаждане на температурата на океанската вода, която става сравнима с тази на сегашните екваториални води, сочи проучване на френски и австралийски изследователи, публикувано през 2008 г. в списание Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com