Очакваните пробиви в медицината през 2016 година

17525
Очакваните пробиви в медицината през 2016 година
Снимка: Thinkstock

Експерти от различни дисциплини от Калифорнийския университет в Сан Франциско са споделили своите прогнози за областите, които ще бъдат направени основните научни открития през 2016 г.

Преход към точна медицина

Точната медицина се стреми да събере и използва огромно количество данни за нашето здраве, за да разбере защо различни хора реагират по различен начин на едни и същи болести и начините за тяхното лечение.

Получената информация се използва за разработка на диагностични средства, методи за профилактика и за индивидуален подбор на лекарства. Тези данни включват информация не само за генетиката и здравословното състояние на индивида, но и за социалната среда и начина на живот, които нерядко са свързани с болестите. Съвкупността от тези данни ще позволи предсказването на заболяване, преди то да настъпи.

Сега учените вече разработват редица програми, способни да обработват гигабайти данни, но тяхната цел е създаването на инструмент, който да преобразува кода в полезна информация за диагностиците, за фармацевтите и в края на краищата – за самите пациенти.

Средства, позволяващи да се изкорени ХИВ

Главната сложност, която не позволява да се изкорени ХИВ по света, е в това, че почти половината от 37 млн. души, инфектирани с ХИВ, не знаят за това, независимо че в повечето развити и дори развиващи се страни може да се проведе своевременна диагностика.

Ранната диагностика значително облекчава живота на пациента. Д-р Даян Хевлир и екипът ѝ са открили през 2010 г., че ползата от ранното лечение на ХИВ превишава вредата, нанасяна от токсичните препарати. Това означава, че лечението вреди на пациента по-малко, отколкото, когато вирусът е атакувал всички органи и системи.

Освен това ранната диагностика позволява да се защитят повече хора от зараза. Поради тази причина СЗО е взела нова тактика на въоръжение. Сега учените се опитват да създадат прост и ефективен тест за ХИВ, който ще позволи на милиони да разбират за заболяването в най-ранните стадии.

Лабораторни органи ще ускорят изследването на болестите

През изминалото столетие лабораторните мишки са направили изключително много за подобряването на здравето на хората, но в последните години редица медицински пробиви не са могли да се тестват върху моделни организми. Необходимо е те да се изпитат върху човека.

Трима учени получиха Нобеловата награда за медицина

Американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежците Мей-Брит и Едвард Мозер са тазгодишните лауреати на Нобеловата награ...

Човешката биология, макар и много подобна на моделните организми, прекалено се различава от тях в редица сложни заболявания – като например аутизъм, диабет и дори рак.

Сега някои изследователи са решили да се обърнат към отглеждането в лаборатория на органоиди, или органични конструкти – прости модели на човешки органи, като черен дроб, млечни жлези и дори мозък. Органоидите могат да бъдат създадени от собствени стволови клетки на човека, а това значи, че изпробваните върху тях лекарства ще са максимално ефективни.

Изследователите са сигурни, че в близките години с използването на органоиди ще бъдат постигнати съществени успехи.

Науката ще се обърне към данните за етническите малцинства

Тъй като светът постепенно се движи към използването на персонализирана медицина, все по-важно става изучаването на популациите, отразяващи глобалното разнообразие. Но хората с неевропейски произход са задействани в по-малко от 2% от клиничните изследвания на рака.

Интернет предприемачи учредиха най-щедрата награда за медицина и биология

Интернет предприемачите Юрий Милнер, Марк Зукърбърг, Сергей Брин и неговата съпруга Ан Вожицки обявиха учредяването на най-голямата в с...

Учените подчертават, че е необходимо да се събере по-разнообразна извадка, за да се съкрати действително влиянието на заболяванията.

„Етническите малцинства почти не са представени в клиничните изследвания – казва професорът по биоинженерство Естебан Бърхард. – Но ние не можем да намалим бремето на повечето болести, без да се обърнем към човешкото разнообразие.“

Мозъчната бариера ще бъде преодоляна

Хематоенцефалната бариера е биологичен щит, който пази мозъка от предаващи се чрез кръвта инфекции и токсини. Тя има решаващо значение за оцеляване. Но тази бариера също така пречи на някои терапевтични агенти да достигат мозъка.

Повечето химиотерапевтични препарати срещу тумори на главния мозък се въвеждат перорално или венозно и предизвикват огромно количество странични ефекти. Но върху самия тумор често те оказват минимално въздействие заради мозъчната бариера.

Паметно събитие в медицината - картографираха протеините в човешкия организъм

Американски и германски учени създадоха каталог на протеините в човешкия организъм, съобщи ДПА. Учени от университета "Джонс Хопкинс" ...

За последните две години учените са успели да постигнат прогрес в преодоляването на хематоенцефалната бариера, включително в хода на противоракова терапия.

За 2016 г. е планирано клинично изследване с участието на деца, страдащи от тумори на главния мозък. Също така две други изследвания ще бъдат насочени за лечение на Паркинсон. Има планове и по разработка на лечение срещу Алцхаймер и хорея на Хънтингтън.

Ще бъде открита биологията на психическите заболявания

Технологиите геномика и невронаука се развиват с безпрецедентни темпове и в близко време се очаква да доведат до ново разбиране на биологичните основи на психическите разстройства.

"Сериозните психически заболявания едва ли принципно се различават от болестите на сърцето, от рака или епилепсията. Просто в момента не разбираме достатъчно добре тяхната основа – казва Матю Стейт, завеждащ катедрата по психиатрия в Калифорнийския университет. – През 2015 учените успяха да открият начини за бързо измерване на експресията на осем гена в хиляди отделни клетки, а с помощта на наскоро разработени технологии, такива като CRISPR/Cas 9, ние можем да определяме функциите на гените по-точно от когато и да било.

Генната терапия се завръща в медицината

През 1999 година вярата в генетиката беше срината от смъртта на американски тийнейджър в хода на клинични изпитания на генна терапия. Д...

Невролозите също могат да използват подход, основан на оптогенетиката, за изучаване на цели мозъчни участъци. Приложението на редица съвременни интерфейси в близко врече вероятно ще помогне да се установят, а може би – и да се изменят, факторите, определящи психическите заболявания.“

Това съществено ще разшири нашите знания за психическите заболявания и ще отрие нови методи за лечение. Освен това такъв подход може да покаже, че психическите заболявания са резултат на физически нарушения, което ще позволи да се избавят пациентите от определено негативно отношение от страна на обществото.

Биоинформатика срещу рака

Изучаването на геномиката е позволило да се открият редица нови гени, отговорни за появата на туморите. Независимо от това богатство от знания около 95% от заболелите и до днес получават остаряло лечение с химио- и лъчетерапия.

Сега учените планират да използват допълнителни изчисления, за да разработват лечение въз основа на генетичните профили на болните. Също така изследователите планират да установят всички ракови мутации, за които са ефективни вече съществуващите противоракови препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно