Островните видове са застрашени от изчезване, смятат учени

2655
Островните видове са застрашени от изчезване, смятат учени
Снимка: iStock

Изследователи от Германия са стигнали до извода, че ендемичните животни, живеещи на островите, са много по-застрашени от изчезване, отколкото техните събратя от континентите. Важна роля за това играе антропогенният фактор.

Островите се смятат за своеобразни „еволюционни лаборатории“: там се развиват най-уникалните видове живи организми – джуджета и гиганти. И едните, и другите се развиват в условията на затворената екосистема на острова, следователно придобиват специфични характеристики. Те стават различни от родствениците си, живеещи на континентите.

Учени от Станфорд: Цивилизацията върви към своя край по-рано, отколкото очакваме

Това например се отнася до изчезнали животни като джуджетата мамут и хипопотам или гигантската видра в Сардиния. На островите малките видове обикновено стават по-големи, докато големите, напротив, стават по-малки. Островните капризи на еволюцията са докоснали навремето навярно дори нашите роднини – Homo floresiensis, вид хора джуджета, които живеели на остров Флорес в Индонезия, наречени хобити заради дребния си ръст.

Учени от Германския център за интегративни изследвания на биоразнообразието и университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг (Германия) са изследвали подробно такива видове. Авторите на изследването, публикувано в списание Science, оценили еволюцията на размера на тялото на островните бозайници, като обединили данни за 1231 съществуващи и 350 изчезнали вида от 182 острова (включително такива, които по-късно станали част от континенти) по целия свят за последните 23 милиона години.

Всички масови измирания на Земята са били предшествани от едно и също събитие

Изследователите установили, че тези видове, които в процеса на еволюцията на островите са променили значително размера на тялото си, са по-застрашени от измиране. Впрочем за гигантските видове рискът от изчезване е по-висок, отколкото за джуджетата.

Учените успели да идентифицират и допълнителен фактор, допринасящ за измирането – антропогенен. Изследователите открили ясна връзка между изчезването на островни видове и пристигането на хора в тези райони. Ако на островите пристигали сапиенси, скоростта на изчезване на ендемичните бозайници там се увеличавала повече от 10 пъти.

Въпреки това учените не изключват, че в тези процеси са изиграли роля и някои фактори на околната среда, например изменението на климата, са изиграли роля в тези процеси. Силно изменените островни видове по принцип са по-застрашени от изчезване, отколкото по-„утвърдените“ континентални, затова според изследователите и настоящите ендемични животни също са в опасност. Освен това много от тях вече са на границата на измиране.

ОЩЕ: Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно