Учени от Станфорд: Цивилизацията върви към своя край по-рано, отколкото очакваме

19967
Учени от Станфорд: Цивилизацията върви към своя край по-рано, отколкото очакваме
Снимка: iStock/Guliver

Хората, които се наслаждават на съвременния си начин на живот, може би не трябва да свикват с него, твърдят учени от университета в Станфорд. „Futurism“ съобщава, че цивилизацията, каквато я познаваме, може да приключи до няколко десетилетия, ако човечеството не се справи с управлението на природните ресурси. Такава е оценката на биолозите от Станфорд Тони Барноски и Пол Ерлих в предаването "60 минути", предава БГНЕС.

Тони Барноски отчете тази неизбежност от гледна точка на фосилните записи, които показват, че масовите измирания сега са около 100 пъти по-високи, отколкото в който и да е друг период от историята на Земята, когато е съществувал живот. Тези измирания не само намаляват количеството на храната в нашата екосистема, но и предизвикват други сривове във веригата на живота, които могат да ускорят гибелта на цивилизацията, като сложат край на процесите, които приемаме за даденост. Масови измирания са се случвали в геологичния архив, но не с такава скорост, както днес.

Суперкомпютър предсказва ново масово измиране и то вече е започнало

Това не е първият път, в който учени предупреждават, че ново масово измиране на Земята не може да бъде избегнато – според ново из...

Земята е много способна да се възстанови след масови измирания, както биолозите са открили чрез фосилни записи и други изследвания. Въпреки това въздействието на цивилизацията върху околната среда е безпрецедентно и не е известно как краят на толкова много видове ще се отрази на живота на човечеството, което поражда тревога, че в резултат на това ресурсите, които приемаме за даденост, може да намалеят. Пример за вида въздействие, за което говорят биолозите, са катастрофалните резултати, които се отчитат поради масовото намаляване на световната популация на пчелите.

Колегата на Барноски, Пол Ерлих, отдавна предупреждава за опасностите от свръхнаселеността, която също изкарва екосистемата от равновесие, дори без да се отчитат масовите измирания, които се случват в световен мащаб. Той твърди, че на планетата вече има повече хора, отколкото могат да поддържат ресурсите ѝ, което означава, че цивилизацията може да приключи просто защото няма достатъчно храна, вода и подслон за всички. През 1968 г. Ерлих публикува книга, озаглавена "Population Bomb", в която предупреждава как свръхнаселението ще наруши баланса на деликатните системи, които управляват нашата планета.

И двамата биолози внимателно изтъкват устойчивостта на планетата към подобни събития, като уточняват, че Земята ще оцелее. Цивилизацията е тази, която е застрашена от тези двойни ефекти, и според тях тя ще приключи, защото ресурсите, необходими за поддържане на нашия начин на живот, няма да се попълват по естествен път заради масовите измирания и промяната на местообитанията, което кара Ерлих да се пошегува: "Човечеството много усърдно седи на крайник, който ние отрязваме." Това, в което хората оцелеят, може да се окаже враждебна околна среда поради по-малкото дивеч, безплодието на почвата и суровите климатични условия, както и редица други последици.

В нашата вселена има много неща, които могат да доведат до края на цивилизацията, каквато я познаваме, като например астероиди, които се устремяват към планетата, или гама-изригвания, които ни облъчват с космическа радиация. При наличието на толкова много заплахи, които хората не могат да контролират, би било трагично, ако нашият вид се самоунищожи с помощта на неща, които можем да контролираме. Нещата, които хората правят, водят до заплахата от масово изчезване на човечеството, а бъдещето прилича на антиутопичен кошмар от филм а ла „Лудият Макс“, ако продължаваме да поглъщаме ресурсите си и да разрушаваме планетата си с темповете, с които го правим днес.

Всички масови измирания на Земята са били предшествани от едно и също събитие

През последните 600 милиона години на Земята са се случили пет големи масови измирания. Някои от тях са добре изучени, докато други ост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно