Отгледаха човешки бял дроб в лаборатория

47215
Отгледаха човешки бял дроб в лаборатория
Снимка: Getty Images / Guliver

Американски учени от Университета на Тексас за първи път са били в състояние да развият в лабораторни условия човешки бели дробове, предаде БГНЕС.

Според местните медии за експериментите, проведени в Галвестън /Тексас/, изследователите са използвали повреден и негоден за трансплантация бял дроб от две деца, загинали в автомобилна катастрофа.

Единият от органите е бил така обработен от учените, че от него останала само основната конструкция от съединителна тъкан. На нея бил нанесен клетъчен материал от втория бял дроб. Така подготвеният лабораторен материал бил поставен в хранителен разтвор. Месец по-късно учените са документирали, че клетките са започнали да се делят и скоро органът нараснал до нормален размер.

Експериментът бил повторен.

"Отне ни година, за да сме сигурни, че сме направили всичко както трябва", казва един от изследователите. Тя споделя, че това за нея е истинска научна фантастика, която се е превърнала в научен факт. Според нея ще са необходими около 12 години, за да стане възможно трансплантирането на отгледани по този начин бели дробове. "Студентите ми ще правят това", каза тя.

Най-ярките дела срещу учени

Американецът Роън Джоузеф на 27 януари подаде иск срещу американската аерокосмическа агенция (НАСА). Наскоро редом до марсохода Opport...

Планира се през следващите 2 години учените да правят пробни трансплантации на прасета. Този метод за отглеждане на бял дроб е разработен през 2010 г. и първоначално се е експериментирало с бял дроб на плъх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com