Откриха човешка форма на болестта "луда крава"

19639
Откриха човешка форма на болестта "луда крава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Анормалните протеини в мозъка, участващи в болестта на Кройцфелд-Якоб, човешката форма на "луда крава", бяха открити и в кожата, съобщиха изследователи. Това повдига нови опасения за предаването на заразата. За момента обаче се смята, че е малко вероятно смъртоносната болест да може да се разпространява чрез случайни контакти, тъй като инфекциозните агенти, познати като приони, в кожата са на нива от 1000 до 10 000 пъти по-ниски, отколкото в мозъка, се казва в доклада, публикуван в сп. Science Translational Medicine.

Според учените, новината означава, че болестта на Кройцфелд-Якоб може да се разпространява чрез общи операции, които не включват мозъка. "Добре известно е, че тя се предава чрез хирургични или медицински процедури, включващи мозъчна тъкан, заразена с приони", посочи водещият автор Венкан Зу, доцент по патология и неврология в Case Western Reserve Medical School. "Нашето откритие на инфекциозни агенти в кожата е важно, тъй като не само предизвиква загриженост за възможността за предаване на болестта чрез общи операции, които не включват мозъка, но също така предполага, че кожните биопсии и аутопсии могат да повишат опасността от поява”, допълни той.

Само биопсии и аутопсии могат да разберат със сигурност дали пациентът е засегнат от рядкото, дегенеративно мозъчно разстройство, което покосява 1 на всеки милион души годишно по целия свят. Пациентите развиват малки „мозъчни дупки” и се сблъскват с внезапни проблеми с паметта и зрението, промени в поведението и лоша координация. Няма лечение за диагнозата и повечето заболели бързо се влошават и губят живота си в рамките на една година.

Проучването се основава на кожни проби от 38 пациенти, починали от болестта. Нивата на приони са измервани чрез нов, много чувствителен тест. Изследванията с лабораторни мишки показват, че тези кожни приони са наистина инфекциозни и способни да причинят заболяване, но са необходими повече проучвания, за да се уточнят по-добре рисковете, предаде БГНЕС.

Констатациите могат също така да подпомогнат диагностицирането на състоянието по по-малко инвазивен метод, независимо дали преди или след смърт. "Използването на кожа, вместо мозъчна тъкан за диагностика след смъртта, може да бъде особено полезно в културите, които са против мозъчната аутопсия, като Китай и Индия", каза Зу. "Тези страни имат популации с висок брой пациенти, но мозъчна аутопсия при тях често не се извършва."

Болестта достигна до общественото съзнание преди повече от десетилетия, когато хора във Великобритания бяха диагностицирани с болестта на Кройцфелд-Якоб, след като яли месо от болни говеда. Европейският съюз нареди глобално ембарго върху британското говеждо месо през 1996 г., след което го вдигна 3 години по-късно.

Световната здравна организация съобщава, че от октомври 1996 г. до март 2011 г. са регистрирани 224 случая на болестта, главно на Острова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com