Откриха кости от нов вид огромни динозаври

46784
Откриха кости от нов вид огромни динозаври

Кости, извадени от земните недра при разкопки в Танзания, доведоха до откриването на нов вид огромни тревопасни динозаври, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Костите от динозавъра, кръстен Rukwatitan bisepultus, са намерени в района Руква в югозападната част на Танзания.Теглото на животното се е равнявало на това на няколко слона, а предните му крайници са достигали височина около два метра.

Динозаврите са имали детегледачки

Динозаврите са ползвали услугите на детегледачки, съобщава сайтът PhysOrg, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Пал...

Размерите му обаче са били по-малки от тези на неговия "братовчед" Dreadnoughtus schrani, чиито кости бяха открити наскоро в Аржентина. Става въпрос за най-цялостния откриван някога скелет от подобни огромни тревопасни динозаври, наречени титанозаври.

D. schrani тежал 60 тона. R. bisepultus се е срещал преди около 100 милиона години. Фосили от подобни гигантски динозаври са открити най-вече в Латинска Америка. Учени са попаднали на кости от над 30 титанозаври в Латинска Америка и от едва 4 техни събратя в Африка.

"Познанията ни за еволюцията на титанозаврите са свързани преди всичко с многото находки в Латинска Америка, която се е отделила от Африка през първата половина на горната креда", поясни Ерик Горчак от университета на Охайо.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Vertebrate Paleontology.

Динозаврите можеше още да са доминиращ вид на Земята, смята учен

Динозаврите са изчезнали, защото астероидният удар преди около 66 млн. години е дошъл в момент, в който те, като вид, са били най-уязви...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно