Откриха първата топлокръвна риба

34375
Откриха първата топлокръвна риба

Рибата опах, позната като риба луна, е първата известна на човека топлокръвна риба, сочи проучване, публикувано в журнал Science. Откритието дава обяснение на изключително острото й зрение, на бързината, с която плува, на светкавичните й реакции и енергичността при преследване на плячка.

„Преди това откритие мислех, че като повечето други риби в студена среда, това е бавно движеща се риба - казва ръководителят на проучването Никълъс Вейгнър. - Тя обаче може да затопля тялото си и се оказа, че благодарение на това е активен хищник, който преследва плячката си, сепия например, и може да мигрира на дълги разстояния.

Котка изяде риба за над $1 хиляда

Гладен бездомен котарак проникна във витрината на рибен магазин и унищожи продукция за над 1 хиляда долара, съобщи РИА Новости. Рижави...

Вейгнър е биолог в Националната администрация за въздуха и океаните на САЩ (NOAA). Той за пръв път е допуснал, че рибата луна се отличава от другите риби, когато негов колега събрал проби от хрилна тъкан на опах. Вейгнър забелязал кръвоносни съдове, по които към хрилете се движи топла кръв. Тези кръвоносни съдове преминават край кръвоносните съдове, носещи студена кръв към тялото след абсорбиране на кислород от водата. Наличието на система, приличаща на радиатор на автомобил, означава, че топлата кръв, напускаща вътрешността на тялото, помага за затоплянето на кръвта, която се завръща от дихателната повърхност на хрилете, където поема кислород, предаде КРОСС.

Рибите луна живеят на дълбочина над 300 м в студени и слабо осветени води, което прави откритието още по-забележително. Изследователите са установили, че рибата постоянно пляска с хриле, като така генерира телесна топлина. Измервания са показали, че температура на тялото на рибата опах е около 5 градуса по Целзий по-висока от тази на заобикалящата я ледена вода.

Досега не сме виждали подобно нещо в хрилете на риба - подчертава Вейгнър. - Това е иновация на тези животни, която им осигурява конкурентно предимство. Концепцията за обмяна на топлина всъщност е била изобретена от рибите, дълго преди ние да стигнем до нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно