По дрехите посрещат. Доверявате ли се на непознати?

2602
По дрехите посрещат. Доверявате ли се на непознати?
Снимка: iStock

Дали да се доверим на друг човек, или не? Ние вземаме подобни решения въз основа на първото впечатление за външността и чертите на лицето, смятат психолози. Както се казва, „по дрехите посрещат“. Учени от Фрайбургския университет (Германия) и Базелския университет (Швейцария) са проверили дали има разлика в начина, по който жените и мъжете решават да се доверят на непознати, съдейки само по тяхната привлекателност. Резултатите от изследването са публикувани в изданието Nature.

Доверието към околните е предпоставка за начало на всякакви отношения, включително романтични. Освен очевидната полза за личния живот, този вид взаимоотношения е свързан с рискове и зависимости, тъй като партньорът може да не оправдае нашите очаквания.

Колко трае идеалната прегръдка?

Идеалната прегръдка продължава от пет до десет секунди. До този извод са стигнали учени от университета Голдсмит. Те са провели изследв...

За да сведем вероятността от разбито сърце до минимум, следва да правим по-качествени изводи за това, колко надежден е другият човек. Способността да се получава информация по лицето е изключително важна, а двете характеристики, които влияят критично на решението дали да се доверим на представител на другия пол, са привлекателност и подозрителен вид.

„Теорията на избора“ гласи, че мъжете ги влече към привлекателни жени, тъй като тази черта сигнализира за младост и висока репродуктивност, докато жените отделят повече внимание на характеристики, говорещи за способността на партньора да предоставя ресурси за бъдещото потомство. Но досега не е ясно разпространяват ли се чаровете на привлекателността върху сферата на доверието в контекста на потенциален брачен съюз. Авторите на новото изследване са се опитали да запълнят тази празнина.

В изследването взели участие 47 хетеросексуални самотни мъже и 46 жени, като представителките на така наречения нежен пол били тествани по време на лутеалната фаза. При нея протича активно изработване на хормони – естроген и прогестерон, – подготвящи организма за бременност. Участничките, които вземали орални контрацептиви, били изключени от извадката. Доброволците разглеждали различни снимки на лица на хора от противоположния пол – привлекателни и непривлекателни, заплашителни и безобидни. Участниците били приканени да решат, могат ли да поверят пари на тези хора, отчитайки рисковете повече никога да не видят своите средства.

Както станало ясно, всички участници проявявали повече доверие към привлекателни и безобидни на пръв поглед хора. Но в сравнение с мъжете, жените разчитали на привлекателни и подозрителни значително по-рядко, отколкото мъжете се доверявали на подозрителни, но съблазнителни жени.

Защо мъжете не подаряват подаръци – отговорът се крие в тези женски грешки

Във всяка връзка най-важни са чувствата и емоциите на партньорите. Материалните подаръци не могат да запълнят празнотата между тях. Но ...

„Това говори, че много привлекателното лице на жената може да компенсира нейния заплашителен вид – във всеки случай, в очите на мъжете. Жените, от друга страна, с по-малка вероятност ще бъдат заслепени от привлекателността на мъжете. Тези различия може да са еволюционни, тъй като женските влагат повече време и ресурси по време на бременността и кърменето и следователно подхождат по-внимателно към избора на партньор. (…) Макар точността на изводите въз основа на чертите на лицето да е нееднозначна и хората безспорно да прецизират своите оценки за надеждността на другия човек въз основа на други сигнали и в процеса на взаимодействие, нашите резултати показват, че за жените е изгодно да поставят заплахата над привлекателността при вземането на решение да се доверят или не“, заключават психолозите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно