Подводни археолози откриха набатейски храм до „Лас Вегас“ на Римската империя

4361
Подводни археолози откриха набатейски храм до „Лас Вегас“ на Римската империя
Снимка: стопкадър / The Round the World Guys / YouTube

Морски археолози откриха уникален древен храм, изгубен под морското дъно близо до мястото, наречено "Лас Вегас" на Римската империя.

Храмът, за който се смята, че датира отпреди около 2000 години, е разположен на противоположната страна на залива Поцуоли, срещу римския „Град на греха“, съобщава Newsweek.

Древният град, наречен Бая, е бил зона за хазарт за римския елит по време на разцвета на империята. Богатите римляни, както и императорите Калигула, Нерон и Адриан, издигат луксозни вили на това място.

Сенека, който посетил този град, написал, че той се е превърнал в убежище на порока, и съветвал да бъде избягван. Философът говорел за пияни хора, залитащи по местния плаж, и оживени празненства на лодки.

Но в крайна сметка заради вулканичната активност в района градът постепенно отишъл под вода. Сега потъналата Бая е превърната в подземен археологически парк, където може да се видят много статуи, вили и мозайки.

Но доскоро намиращото се от противоположната страна на залива древноримско селище Путеоли (близо до съвременния град Поцуоли), оставало слабо проучено. Археолозите смятат този район за изключително интересен за изследване. Римляните го основават през 194 г. пр.н.е. на мястото на древногръцка колония. Те се възползват от естественото укрепление и построяват търговско пристанище.

„Имаме огромен подводен обект с два километра потопена брегова ивица и всички структури, свързани с търговското римско пристанище, но на практика всичко това не е публикувано“, казва Микеле Стефаниле, подводен археолог от Scuola Superiore Meridionale в Неапол.

От миналата година изследователите проучват този район, тъй като водите вече са се изчистили, след като цялата съвременна индустрия, която се е намирала тук, е била премахната от крайбрежната зона.

Сега археолозите планират да създадат подробна карта на района и подводните структури. За целта се използват дронове и изображения с висока резолюция.

Изгубеният храм на набатеите

Една от най-интригуващите находки сред изследователските усилия на екипа е откриването на изгубен храм, който е бил заровен под морското дъно от векове в пристанищния район на Путеоли.

Храмът е построен от хора, дошли в Путеоли от Западна Азия, а именно набатейски търговци, които създали търговска база в района на пристанището. Набатеите са древен народ, обитавал Северна Арабия и Южен Левант. Те са може би най-известни днес с това, че са построили древния град Петра в Йордания, обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Набатеите търгували с тамян, подправки и други стоки, натрупвайки значително богатство и влияние, като Петра се утвърждава като основен регионален център. От средата на III век пр.н.е. възниква отделно Набатейско царство, чиято столица става Петра. Но царството става клиент на Римската империя през първи век пр.н.е. и през 106 г. сл.Хр. територията е анексирана, губейки своята независимост.

Първите признаци за присъствието на изгубения набатейски храм в Путеоли се появяват през XVIII век век, когато са открити олтар и две други части с надписи, посветени на набатейския бог Дусарес (Душара). Впоследствие водолази открили още части от храма – включително мраморни плочи с надписи и други олтари – между 60-те и 80-те години на миналия век.

По време на изследвания тази година археолозите успели да локализират храма, използвайки нова карта на наводнения район. Този храм е уникален, защото е единственият известен набатейски храм в Римската империя извън самите набатейски територии, казва Стефаниле.

Находката на храма и други събрани доказателства помогнали да се нарисува картина на мултикултурна търговска мрежа. Поцуоли бил нейният център, който привличал търговци от цялото Средиземноморие.

ОЩЕ: Неизвестна древна цивилизация построила подводен "швейцарски Стоунхендж"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com