Погребална могила от XV век пр.н.е. с два коня е открита в Украйна

6019
Погребална могила от XV век пр.н.е. с два коня е открита в Украйна
Снимка: Paweł Nasiłowski / CC BY-SA 4.0

Археолози са разкрили голяма погребална могила в Западна Украйна, в един от секторите на която е имало погребение на два възрастни коня. Въз основа на радиовъглероден анализ то датира от XV век пр.н.е. и принадлежи към тшинецката култура. Според изследователите конете, погребани един срещу друг, са били използвани като впрегатни животни за колесен транспорт, например колесници. Това става ясно от статия, публикувана в Journal of Field Archaeology.

Тшинецка, комаровска и сосницка култура. Hxseek / CC BY 3.0

През средната бронзова епоха (II хилядолетие пр.н.е.) в горските и лесостепните зони на Източна Европа се формира тшинецката археологическа култура (или кръг от сродни култури), която получава името си в чест на полския град Тшчинец. Ареалът ѝ се простира от басейна на Одер на запад до басейна на Десна на изток, обхващайки главно териториите на съвременна Полша, Беларус и Украйна. Паметниците на тази култура са представени от обекти и селища с едно- и двукамерни жилища. Хората от тшинецката култура са погребвали починалите предимно в присвито положение на една страна. По-рядко срещани били разчлененията (демембрация) и кремираните останки.

Съпътстващият инвентар включва предимно керамика и каменни сечива, по-рядко бронзови. Носителите на тшинецката културата са изработвали керамични съдове и са използвали сравнително малко метал. Основата на тяхната икономика са били животновъдството и земеделието. Някои изследователи смятат тшинецката култура за праславянска (или оригинална за балто-славяните), но Пшемислав Макарович от университета „Адам Мицкевич“ в Познан и негови колеги от Полша и Украйна са изследвали материали от богато погребение, разкопано в Тернополска област. Насипът представлявал ниско възвишение (около 0,6 метра) с размери 40×30 метра. По време на разкопките му археолозите открили фрагменти от човешки кости и керамика, както и железен наконечник на стрела от ранноскитското време (VII – началото на VI век пр.н.е.). Освен това недалеч от центъра на могилата имало погребение от XVII век пр.н.е.

Елементи от конска сбруя. Przemyslaw Makarowicz et al. / Journal of Field Archaeology, 2022

В югозападния сектор на насипа изследователите открили камера с размери 3,4×2,4 метра, в която два скелета на коне лежали настрани с обърнати един към друг глави. До двата коня археолозите открили елементи от сбруя от еленов рог и бронз. Палеозоологичното изследване показало, че и двата коня са мъжки на възраст 13–15 и 15–16 години. Освен това, ако ръстът на първия при холката бил среден – 134-138 сантиметра, то вторият кон се оказал много висок за времето си – 148,2-154,6 сантиметра. Анализът на древна ДНК показал, че първият кон е бил червен, а вторият е бил с черна грива или черен.

Изследването на следи от износване по зъбите показало, че и двата коня са използвани за езда (което е съмнително за този период) или като впрегатни животни. Съдейки по разположението на скелетите в гроба, вторият кон е бил по-ценен за собствениците си, вероятно поради своя размер.

Разположение на двата коня. Przemyslaw Makarowicz et al. / Journal of Field Archaeology, 2022

За да определят времето на погребението на конете, учените се обърнали към радиовъглеродно датиране, за което взели проби от зъбите на двата коня, както и фрагменти въглен от пълнежа на гроба. Получените калибрирани датировки се вписват в интервала от втората половина на XVI век пр.н.е. до края на XIV век пр.н.е. В същото време учените отбелязват, че ако се вземе предвид едновременното погребение на двата коня, то датировката може да бъде стеснена до XV век пр.н.е.

Археолозите отбелязват, че двойните погребения на коне между 2100/2000 – 1400/1300 г. пр.н.е. са били разпространени в няколко центъра, разположени от казахските степи на изток до Малополското възвишение и Пелопонес. Най-ранните от тях са свързани със синтащинско-петровската култура. След това тази традиция се разпространила на запад. Така тя се озовала на територията на тшинецкия културен кръг в края на XVII – началото на XVI век пр.н.е. Според археолозите двойката коне очевидно са били използвани като впрегатни животни за колесници или други превозни средства.

ОЩЕ: Подводни археолози откриха набатейски храм до „Лас Вегас“ на Римската империя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com