Повечето смъртни случаи от COVID-19 може да са резултат от напълно различна инфекция

8450
Повечето смъртни случаи от COVID-19 може да са резултат от напълно различна инфекция
Снимка: iStock

COVID-19 вече не се класифицира като глобална извънредна здравна ситуация от Световната здравна организация, но учените все още работят усилено, за да разберат повече за вируса и неговото въздействие – включително как коронавирусът засяга организма и води до смърт.

Нов анализ предполага, че голям процент от хората, които са се нуждаели от вентилация поради инфекция с COVID-19, също са развили вторична бактериална пневмония. Тази пневмония е причина за по-високата смъртност от инфекцията с COVID-19, пише ScienceAlert.

Ако COVID-19 може да е вкарал тези пациенти в болница, инфекция, причинена от използването на апаратна вентилация, по-вероятно е причината за смърт, когато тази инфекция не реагира на лечение.

В САЩ изтеглят над половин милион теста за COVID заради риск от бактерии

„Нашето изследване подчертава значението на предотвратяването, търсенето и агресивното лечение на вторична бактериална пневмония при критично болни пациенти с тежка пневмония, включително тези с COVID-19“, казва Бенджамин Сингър, пулмолог в Северозападния университет в Илинойс.

Екипът разгледал записи за 585 души, приети в интензивното отделение в Северозападната мемориална болница в Илинойс. Всички били с тежка пневмония и/или дихателна недостатъчност, а 190 – с COVID-19.

Използвайки подход на машинно обучение за обработка на данните, изследователите групирали пациентите въз основа на тяхното състояние и времето, прекарано в интензивното отделение.

Изводите опровергават идеята, че цитокинова буря след COVID-19 – масивна възпалителна реакция, причиняваща органна недостатъчност – е отговорна за значителния брой смъртни случаи. Няма данни за полиорганна недостатъчност при изследваните пациенти.

Д-р Трифон Вълков: COVID няма да престане да бъде част от ежедневието ни

Вместо това пациентите с COVID-19 били по-склонни да развият свързана с вентилиране пневмония (VAP) и за по-дълги периоди. Случаите, при които VAP не реагирала на лечението, са значими по отношение на общите нива на смъртност в изследването.

„Нашите данни предполагат, че смъртността, свързана със самия вирус, е относително ниска, но други неща, които се случват по време на престоя в интензивното отделение, като вторична бактериална пневмония, компенсират това.“

Тези резултати предполагат, че резултатите от интензивното отделение може да бъдат подобрени, ако има по-добри стратегии за диагностициране и лечение на епизоди на VAP – нещо, което според изследователите трябва да бъде разгледано в бъдеще.

Струва си да се има предвид, че ако изискването за вентилация за лечение на усложнения от COVID-19 води до VAP, това не означава, че инфекцията с COVID-19 е по-малко опасна, нито намалява броя на смъртните случаи от COVID-19.

Дългият COVID може да се дължи на проблеми с имунната система

Както пишат авторите, „сравнително дългият престой сред пациентите с COVID-19 се дължи главно на продължителна дихателна недостатъчност, което ги поставя в по-висок риск от VAP“.

Но констатациите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания, както и предпазливост при правенето на предположения относно причината за смъртта сред болни от COVID-19.

Изследването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно