Предците ни са имали опашки. А ние защо не?

16158
Предците ни са имали опашки. А ние защо не?
Снимка: IStock

Преди милиони години нашите предци са имали опашки. Тогава защо ние нямаме?

Краткият отговор, разбира се, е, че сме загубили способността и нуждата да отглеждаме опашки благодарение на еволюцията. По-дългото и по-точно обяснение е това, върху което учените работят, и сега може би най-накрая имаме отговор: генетична мутация, пише Popular Mechanics.

В ново проучване изследователи от Ню Йорк са стигнали до извода, че мутацията се дължи на добавянето на кратък сегмент от ДНК - известен като Alu-елемент - което е причина хората и маймуните да нямат опашки, но маймуните имат. Всъщност въпросът защо хората нямат опашки измъчва Бо Ся, студент по биология на стволовите клетки в Нюйоркския университет „Гросман“, още от дете, казва той пред New York Times.

Тайните на ДНК: Наследство от предците, което не можем да променим

Въпреки че учените все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса, кое най-много влияе върху характера на хората, независимо дали ст...

В опит да намери някои отговори Ся изучава развитието на ембрионите с особен фокус върху това кои гени са активирани и кои са изключени в различни точки по време на растежа в утробата. Той също така анализира развитието на опашката при други животни и сравнява ДНК на безопашати маймуни с маймуни с опашки.

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

По-рано учените са открили над 30 гена, отговорни за развитието на опашката при различни животни - включително котки Манкс, които нямат опашка поради генетична мутация. Според Ся теоретизира същото се е случило и с нашите предци и в крайна сметка - с нас.

След като сравнява маймуните и маймуните, Ся направи вълнуващо откритие: мутация в гена TBXT е очевидна при хората, но не се наблюдава при маймуни. За да тестват теорията, че този ген е генетичният механизъм, отговорен за загубата на опашка при хората, Ся и неговият екип модифицирали генетично ембриони на мишки, за да видят какво ще се случи.

Предците ни имали много повече ДНК от нас

Предците на човека са имали много повече ДНК. За два милиона години, изминали след излизането от Африка, хората са загубили около 27,96...

Те открили, че добавянето на гена TBXT е довело до това, че някои мишки нямали опашки, докато други са развили къси, тънки опашки.

Това накарало Ся и колегите му да предположат, че преди 20 милиона години случайна генна мутация в маймуна е довела дотам тя да развие или къса опашка, или изобщо да няма опашка. След това тази маймуна е предала мутацията на своето потомство и тя е продължила бързо да си проправя път, докато достигне до нас.

Неандерталците ли са нашите предци?

Все пак остава въпросът защо загубата на опашка е била от полза за нашите предци. Дали им е пречела повече, отколкото да помага? Едно от обясненията е повишен риск от развитие на дефекти на невралната тръба, които биха могли да повлияят неблагоприятно на мозъка и гръбначния стълб. Те все още са проблем по време на бременност, поради което Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на жените в репродуктивна възраст да приемат фолиева киселина – в необходимата дозировка тя е способна да предотврати тяхното развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно