Предупреждение: Превантивните антибиотици за полови болести са нож с две остриета

7519
Предупреждение: Превантивните антибиотици за полови болести са нож с две остриета
Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването в Съединените щати стана едно от първите, които препоръчват на хората, изложени на висок риск от заразяване с полово предавани инфекции, да приемат превантивна доза антибиотици след незащитен секс. Клиничните изпитвания показват, че тази стратегия може да намали инфекциите като хламидия, сифилис и гонорея.

Но някои изследователи се опасяват, че тя ще допринесе за антибиотичната резистентност. Изследователите казват, че насоките за употреба са важни за информирането на хората за безопасността на стратегия, която те може би вече използват. "Хората трябва да имат достъп до този инструмент, ако той има смисъл за тях и начина им на живот", казва лекарят по сексуално здраве Дженел Стюарт, цитиран от „Nature“.

Това са 8-те най-силни природни антибиотика

Антибиотиците са едни от най-предписваните лекарства днес. Но прекомерната им употреба може да доведе до резистентност, както и до елим...

Миналия месец Департаментът по обществено здраве в Сан Франциско препоръча на хората с висок риск от инфекции да приемат доза антибиотик доксициклин след незащитен секс, за да предотвратят бактериални полово предавани болести, предава БГНЕС.

През последното десетилетие процентът на бактериалните полово предавани болести се покачва непрекъснато, особено при мъжете, които правят секс с други мъже (МСМ). "Не разполагаме с никакъв инструмент за намаляване на броя на бактериалните ППИ, освен да помолим хората да използват презервативи", включително при орален секс, казва инфекционистът Жан-Мишел Молина от Парижкия университет.

Молина е ръководител на първото проучване на доксициклиновата постекспозиционна профилактика - стратегия за превантивно лечение, известна като doxyPEP - което отчете резултати през 2018 г. В това изпитване 22% от използващите doxyPEP и 44%, които не са били заразени, са се заразили с полово предавана болест в продължение на девет месеца. Използването на антибиотици е довело до 70% намаляване на инфекциите с хламидия и 73% намаляване на инфекциите със сифилис при участниците. Инфекциите с гонорея не са намалели значително. При хората, които не са приемали doxyPEP, около 30% са се заразявали с една или повече полово предавани болести на всяко тримесечие.

DoxyPEP е подобна на изключително успешната стратегия за приемане на антивирусни препарати преди секс без предпазни средства за предпазване от заразяване с ХИВ - известна като HIV-PrEP. Приемането на HIV-PrEP намалява риска от заразяване с ХИВ по време на секс с около 99%.

Сифилисът при мъжете може да причини сериозни здравословни проблеми, като слепота и увреждане на нервите, ако не се лекува. Инфекциите с хламидия и гонорея при мъжете рядко са сериозни, но при жените те могат да доведат до безплодие. А сифилисът може да се предаде на неродените деца и да причини спонтанен аборт, мъртво раждане или увреждане на мозъка и органите на бебетата, родени с това заболяване.

Кога се пие пробиотик – преди или след антибиотика?

Приемът на антибиотици унищожава не само вредните бактерии и потиска основните им жизнени функции, но влияе негативно и върху полезните...

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ обаче заявяват, че не одобряват стратегията doxyPEP за превенция на сифилис или хламидия, отчасти поради липсата на данни за антимикробната резистентност.

Когато са изложени на въздействието на антибиотици, бактериите, които са носители на резистентност и оцеляват, могат да се разпространят. Крис Кениън, микробиолог в Института по тропическа медицина в Антверпен, Белгия, казва, че използването на доксициклин за предотвратяване на инфекции драстично увеличава излагането на човек на антибиотика, което може да доведе до резистентност. В проучването DoxyPEP някои участници са приемали повече от 20 дози доксициклин всеки месец - количество, което Кениън определя като "астрономическо".

Доксициклинът е "изключително важен" антибиотик за лечение на други състояния, включително кожни инфекции, причинени от Staphylococcus aureus, и бактериална пневмония, казва Кениън. ДоксиПЕП може да доведе до появата на антибиотична резистентност при бактериите, които причиняват тези инфекции, и да ограничи възможностите за лечение, казва той.

В Съединените щати около 25% от случаите на гонорея са причинени от бактерии, устойчиви на тетрациклин. На други места процентът на резистентност е по-висок, като в Европа проучванията съобщават за 60-70%.

Насоките за употреба са важни за информиране на хората за безопасността на стратегия, която те може би вече използват, и за осигуряване на достъп до превантивно лечение на хора, които може би не са в състояние сами да се застъпят за доксиПЕП, казва лекарят по сексуално здраве Дженел Стюарт от Hennepin Healthcare в Минеаполис, Минесота. Стюарт ръководи проучване на доксициклинова профилактика в Кения за жени, приемащи HIV-PrEP4.

На кой ден започва да действа антибиотикът?

Заболяванията, причинени от патогенни бактерии, се лекуват с прием на антибиотици. Лечението и контролът върху редица болести и състоян...

Въпреки неизвестността, Стюарт казва, че ползите са повече от рисковете. "Хората трябва да имат достъп до това средство, ако то има смисъл за тях и начина им на живот", казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com