Пробив в пречистването на отпадни води

3274
Пробив в пречистването на отпадни води
Снимка: iStock/Guliver

Учени от Руската академия на науките, заедно със свои колеги от Утаранчалския университет в Индия, разработиха метод за пречистване на отпадни води с помощта на микроводорасли и успешно я тестваха във водите на индийската река Биндал, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на академията на науките.

"Биологичният анализ на водата в река Биндал показа, че тя е силно замърсена с тежки метали - олово, желязо, никел, цинк, мед и други метали, както и вредни бактерии, органични животински и човешки отпадъци. Тези замърсители са вредни за хората, домашните животни и водните обитатели, такава вода е неподходяща за земеделие"- заяви ръководителя на индийската научна група, професорът от химическия факултет на Университета в Утаранчал, д-р Кумар.

Защо е полезно да пием минерална вода след обилните празнични трапези?

Бургаските минерални бани са място, което посещават хора от целия регион. Топлите минерални извори са достъпни за всеки. Съставът ...

В първата фаза на експеримента учените използвали няколко десетки литра замърсена вода, поставяйки в нея микроводорасли. В резултат на това е установено значително намаляване на общия брой бактерии и ешерихия коли (с 90 процента), органични и неорганични съединения (с 90 процента) и общия органичен въглерод, както и намаляване на алкалността и твърдостта на водата (със 70 процента).

За да се тества годността на замърсената по-рано вода за живи водни организми, в четири аквариума с пречистена вода била пусната речна риба за 96 часа. След този период теглото на рибите се увеличило и било установено, че са жизнени и здрави. От биомасата на използваните за пречистването на водата микроводорасли е получен биодизел.

Във втората фаза на работа, която е планирана за 2020 г., се предвижда да се пречистят повече от 10 хиляди литра отпадъчни води от река Биндал. В бъдеще международният екип от учени планира да отглежда речна риба в пречистената вода. Те се надяват, че с течение на времето водите на река Биндал ще могат да бъдат пречистени до такава степен, че рибата да може да се отглежда там постоянно.

При успех придобитият опит може да бъде разпространен за третиране на замърсени водни басейни в много региони на света. Подготвя се провеждане на тестове за пречистване на водата по този метод и в по-студен климат.

Керемиди прочистват въздуха

Екип от университета на Калифорния разработи покритие за керемиди, което пречиства околния въздух, предаде БТА. Сместа от титанов дву...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно